O nouă lege pentru interzicerea TikTok trece prin Congresul SUA, adăugată unui pachet de ajutor extern

Camera Reprezentanților din Congresul SUA au votat o nouă lege în care TikTok este somată să se despartă de ByteDance, ori riscă să fie interzisă. De data aceasta, însă, legea face parte dintr-un pachet legislativ ce conține și alte reglementări cu privire la acțiuni în materie de politică externă – fapt ce ar putea grăbi Senatul să abordeze problema TikTok.

Luna trecută, Camera Reprezentanților a votat legea în care cerea companiei de social media ruperea de ByteDance, având șase luni la dispoziție pentru a lua o hotărâre în acest sens. TikTok a criticat proiectul de lege numindu-l o „interzicere efectivă” și a declarat că ByteDance nu intervine în politica internă a platformei.

Până acum, Senatul, forul superior al Congresului, a amânat să-și exprime votul asupra acestui proiect legislativ, în pricipal pentru că susținerea pentru lege nu este la fel de clară ca cea din Camera Reprezentanților. Noua lege votată de Cameră, însă, ar putea forța mâna Senatului, conform The Verge.

Cererea de despărțire de ByteDance a fost inclusă într-un pachet legislativ care stabilește anumite acțiuni în plan extern (ajutor umanitar în Gaza, ajutor pentru Ucraina și Israel) și a fost modificată pentru a-i acorda TikTok o perioadă de 12 luni pentru a lua o decizie cu privire la ByteDance.

Această modificare a schimbat atitudinea câtorva personaje importante din Congres, precum Maria Cantwell, președinta comisiei pentru comerț din Senat (comisia ce se va ocupa de acest proiect legislativ), care a spus că susține actuala variantă a legii.

Faptul că este combinată cu alte măsuri ce trebuie adoptate în politica externă a SUA s-ar putea să facă Senatul să fie mult mai favorabil cu privire la adoptarea legislației. Dacă va trece și de Senat, proiectul va ajunge pe masa președintelui Joe Biden, care deja a declarat că va semna legea în forma adoptată de cele două camere ale Congresului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *