Marea Britanie suspectează că trei mercenari est-europeni ar fi atacat un jurnalist iranian
Pe 29 martie, jurnalistul iranian Pouria Zeraati a fost atacat de un grup de bărbați în timp ce pleca de acasă. Deși a supraviețuit atacului și a fost între timp externat din spital, poliția britanică este în continuare în căutarea bărbaților responsabili de rănirea prezentatorului.
Anchetatorii cred că cei trei suspecți sunt din Europa de Est, unul dintre ei posibil din Albania, și că au acționat în numele altcuiva. Agențiile care conduc ancheta sunt de părere că atacul ar fi putut fi orchestrat de regimul iranian prin intermediul unor persoane cu experiență în lumea criminală – iar Zeraati este doar cel mai recent, dar nu primul exemplu, conform The Guardian.
Se crede că bărbații au intrat în Marea Britanie cu puțin timp înainte de atacul asupra jurnalistului și au fugit din țară în câteva ore de pe aeroportul Heathrow. Detectivii cred că au zburat cu companii comerciale către destinații diferite, pentru a distrage atenția unul de la celălalt.
Cum s-a petrecut atacul
Povestind atacul, Zeraati a spus că un bărbat s-a apropiat de el și i-a cerut 3 lire sterline. Un al doilea bărbat s-a apropiat, înainte ca jurnalistul să fie imobilizat și a văzut un cuțit. Atacatorii l-au lovit în picior și, în ciuda faptului că a cerut bani, nu i-au furat din bunuri.
Al treilea suspect aștepta într-o mașină Mazda albastră și i-a condus pe toți trei. MET a declarat: „După ce au abandonat vehiculul, suspecții au călătorit direct la aeroportul Heathrow și au părăsit Marea Britanie la câteva ore după atac”.
Jurnalistul a povestit pentru ITV News despre suspiciunile sale cu privire la motiv: „Acela a fost momentul în care a fost un declic, avea legătură cu munca mea. Cred că a fost un atac de avertisment”.
Prin utilizarea unor proxy, Iranul poate evita să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale împotriva jurnaliștilor și a disidenților refugiați în țările occidentale.
Articole asemănătoare
Rusia a inclus unul dintre liderii opoziției din Belarus pe lista persoanelor urmărite
Dezinformarea despre COVID-19, răspândită de conturi false pro-Trump sau QAnon
Lista albă și neagră a Sputnik. Ce politicieni români susține – sau nu – Rusia în timpul campaniei pentru europarlamentare
Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, dezamăgită de aplicarea legii GDPR
Zece ani de YouTube România