NYTimes: SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării fiicei lui Dughin, în Rusia

Cotidianul american New York Times relatează, în exclusivitate, că serviciile de intelligence americane consideră că responsabili pentru asasinarea fiicei lui Aleksandr Dughin, Daria Dughina, sunt ucrainenii.

Oficialii citați susțin că planul ar fi aparținând unei grupări din interiorul guvernului ucrainean, în ciuda faptului că Ucraina a negat implicarea în crimă imediat după atac. Sursele nu au dorit să specifice cine ar fi autorizat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski a fost pus la curent în privința atacului.

După moartea Dariei Dughina, în luna august, o anchetă a Kremlinului a concluzionat că de vină pentru atacul cu bombă ar fi serviciile secrete ucrainene. NYTimes scrie că, dacă informația se dovedește a fi reală, ar fi „una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum – demonstrând că Ucraina se poate apropia foarte mult de rușii importanți”.

SUA susține că nu a fost implicată. Tensiuni între America și Ucraina

Informațiile obținute de instituția media indică că SUA nu ar fi fost la curent cu atentatul asupra vieții „ideologului lui Putin” sau rudelor acestuia, America necontribuind nici cu informații, nici prin oferirea de asistență.

Mai mult, sursele susțin că dacă SUA ar fi fost la curent cu planul ucrainenilor, ar fi încercat să îl oprească, dat fiind faptul că există temerea ca rușii să nu răspundă într-un mod similar – prin asasinarea unui oficial ucrainean important.

Dezvăluirea implicării ucrainenilor în atacul din august a stârnit revoltă în rândul oficialilor americani, SUA reproșând Ucrainei că nu le informează despre acțiunile pe care vrea să le întreprindă. Nu ar fi prima oară când cele două au parte de o colaborare defectuoasă: la începutul războiului, oficiali ai SUA au recunoscut că știau mai multe lucruri despre planurile Rusiei decât despre intențiile Ucrainei. Oficialii citați susțin că, de atunci, situația a fost remediată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *