După jurnaliști, regimul din Iran trece la arestarea experților din domeniul tech

Reprimarea protestelor de către regimul din Iran atinge noi cote alarmante. Forțele de ordine au început să aresteze experți din domeniul tech care au vorbit împotriva cenzurării internetului.

Fie că e vorba de bloggeri celebri, fie de specialiști din domeniu, autoritățile iraniene au arestat o mulțime de persoane care s-a poziționat împotriva regulilor severe de restricție și cenzură a internetului. De asemenea, Article 19 spune că ținta acestor aresturi au fost și activiștii tehnologici.

Vestea că regimul începe să vâneze specialiști din domeniul tech a provocat un nou val de nemulțumiri în rândul populației, mai ales că printre cei arestați se numără și unul dintre cei mai populari bloggeri de tehnologie din Iran: Jadi.

Experții tech nu sunt singurii care au suferit din cauza regimului din Iran. Potrivit datelor colectate de organizațiile pentru drepturile jurnaliștilor, cel puțin 20 de jurnaliști au fost reținuți de autorități în timpul protestelor. Unii dintre aceștia au fost arestați în timpul unor raiduri desfășurate în miezul nopții. fără ofițerii de securitate să se identifice sau să spună pentru ce agenție lucrează.

Protestele au izbugnit după ce o tânără de 22 de ani a murit în  custodia poliției. Mahsa Amini a fost arestată de autorități și apoi bătută pentru că ar fi încălcat codul vestimentar al femeilor. În urma decesului, oamenii au început să iese în stradă și au pornit un val de revolte care a cuprins capitala, Teheran, dar și alte părți ale țării.

În încercarea de a opri răspândirea protestelor, guvernul iranian a decis blocarea Instagram și WhatsApp, asta după ce deja întrerupsese internetul din Teheran și regiunea Kurdistan unde revolta oamenilor se intensifica rapid.

Pentru a evita această cenzură a internetului, oamenii au început să folosească tot mai des VPN-uri. Folosirea acestor servicii a crescut cu peste 3.000% față de perioada de dinaintea protestelor, spun experții care monitorizează internetul din Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *