Noua tactică de dezinformare anti-Ucraina a Rusiei: manipulează imagini cu celebrități

Într-o mișcare strategică menită să manipuleze opinia publică atât în țară, cât și în străinătate, Kremlinul a lansat o nouă armă în războiul său informațional împotriva Occidentului: utilizarea de videouri false ale celebrităților.

Această tactică inovatoare a fost expusă recent de un raport al Centrului de analiză a amenințărilor de la Microsoft, dezvăluind modul în care Rusia a reprodus videoclipuri autentice înregistrate pe populara aplicație Cameo pentru a răspândi narațiuni false, informează The New York Times.

Un exemplu este cel în care actorul Elijah Wood, celebru pentru rolul lui Frodo Baggins din „Stăpânul inelelor”, pare să se adreseze președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. În videoclipul fals, Wood îl îndemna pe liderul ucrainean să urmeze un tratament pentru abuz de droguri și alcool, prezentând o imagine distorsionată a lui Zelensky ca fiind un neonazist dependent de droguri.

Un tweet al contului @SpriterTeam, postat pe 20 iulie 2023 și vizualizat de 837.000 de ori, includea un video în care apare Elijah Wood spunând: „Volodimir, bună, sunt Elijah. Sper că asta te găsește fericit, sănătos și bine”. 

Videoclipul se întrerupe, apoi Wood spune „Tu”, înainte de un nou cut, după care actorul continuă: „Doar un fel de dependență mai mare de droguri și alcool. Așa că vreau doar să mă asigur că primești ajutor”. După o altă tăietură în videoclip, Wood a spus: „Cu toții suferim de asta, desigur, așa că sper doar că, știi, te uiți la tine, ai grijă de tine, îți iei sănătatea în considerare și știi că…”

Videoclipul, alături de altele în care sunt implicate celebrități precum Shavo Odadjian, John McGinley, Dean Norris, Priscilla Presley, Kate Flannery și chiar boxerul Mike Tyson, a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare rusești și a fost ulterior prezentat de organizațiile de știri controlate de guvern.

Cameo, aplicația care facilitează transmiterea de mesaje personalizate de la celebrități contra cost, a reacționat la acest incident, declarând că astfel de videoclipuri încalcă regulile comunității lor. Compania s-a angajat să ia măsuri corective, eliminând conținutul problematic și suspendând conturile responsabile de încălcări.

Rusia dezvoltă noi tactici de dezinformare, grație inteligenței artificiale

Campania care implică apariții ale unor celebrități este doar o parte a unui efort mai amplu al Rusiei de a obține sprijin pe plan intern pentru război și de a semăna discordie pe plan internațional. Raportul Microsoft a evidențiat adaptabilitatea operatorilor cibernetici și de influență ruși, prezentând eforturile lor continue de a obține un avantaj și de a slăbi sprijinul intern și extern al Ucrainei.

O campanie separată de dezinformare a apărut luna trecută pe Facebook și pe platforma de socializare X. Utilizând fotografii a peste 75 de celebrități globale, inclusiv Oprah Winfrey și Cristiano Ronaldo, campania a reluat mesaje cheie de propagandă ale Kremlinului, precum cel că SUA a distrus conductele Nordstream.

Cu toate acestea, ceea ce este mai îngrijorător este faptul că cele mai recente eforturi ale Rusiei au fost susținute de inteligența artificială, despre care experții au avertizat că ar putea accelera producția și diseminarea dezinformării.

Nu toate campaniile sau postările sunt perfecte, uneori erorile fiind lăsate neobservate de către cei care se află în spatele eforturilor de dezinformare, dar inteligența artificială a dat atât Rusiei, cât și Chinei un impuls în capacitatea lor de a publica informații înșelătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *