Milioane de dolari au fost furați prin aplicații false pentru criptomonede
Înșelătoriile legate de criptomonede au atras atenția agențiilor FBI care au identificat sute de astfel de activități ce au sifonat milioane de dolari de la utilizatorii neștiutori.
Peste 240 de victime și aproape 43 de milioane de dolari au fost pagubele pe care aceste fraude le-au generat doar în ultimul an. Nu e nimic nou în faptul că internetul poate reprezenta o capcană pentru cei mai puțini experimentați dintre noi, însă escrocheriile legate de criptomonede sunt o scamatorie relativ nouă (fenomenul este, totuși, cunoscut de câțiva ani, după cum notează și Gizmodo) și capitalizează pe entuziasmul tinerilor investitori în noile tehnologii.
Metoda prin care victmele își pierdeau banii era destul de simplă. Infractorii pozau în servicii reale dedicate criptomonedelor, cereau utilizatorilor să descarce o aplicația de mobil care imita însemnele companiei reale, apoi îi rugau să depoziteze banii într-un portofel digital care ar fi fost deschis pe numele victimei. După ce banii erau depuși, contul era blocat, iar utilizatorii nu puteau scoate bunurile digitale depuse în aplicație, banii fiind sifonați.
Într-unul dintre exemplele oferite de FBI în declarația de presă, infractorii s-au folosit de numele unei platforme pentru criptomonede care s-a desființat în 2018 și au reușit să fure peste 5 milioane de dolari de la patru persoane care au căzut în capcană.
„Infractorii cibernetici încearcă să profite de interesul crescut pentru serviciile bancare mobile și pentru investițiile în criptomonede. FBI a observat că infractorii cibernetici folosesc numele, logo-urile și alte informații de identificare ale unor firme legitime, inclusiv crearea de site-uri web false cu aceste informații, ca parte a șiretlicului lor de a câștiga investitori. Instituțiile financiare ar trebui să își avertizeze clienții cu privire la această activitate și să îi informeze dacă oferă sau nu servicii de criptomonede”, a declarat agenția americană în declarația oficială.
Cu alte cuvinte, ferește-te de companiile care, în mod agresiv, încearcă să te convingă să le descarci aplicația, iar dacă totuși decizi s-o faci, verifică legitimitatea aplicației pe care urmează s-o instalezi. Sectorul criptomonedelor se află, acum, în unul dintre cele mai delicate momente, iar investitorii pot fi mult mai ușor de exploatat de către aceste înșelătorii care, de multe ori, par mult prea bune pentru a fi adevărate.
Articole asemănătoare
Sondaj IRES. Jurnaliștii n-ar putea să-i convingă pe români să se vaccineze, însă preoții și primarii au mai multe șanse
Marile companii își fac intenționat produsele incompatibile. Ce se poate face?
CNA interzice difuzarea unei reclame cu Abi Talent. Influencerul, criticat pentru „aroganță”
Noua afacere online profitabilă : comerțul cu recenzii false
Google, în centrul noilor plângeri ale grupurilor europene pentru protecția consumatorilor