Meta, acuzată că a amplificat violențele în timpul conflictului din Etiopia
Meta este acționată în judecată de doi cercetători din Etiopia, care acuză compania de social media că a amplificat discursul intigator la ură și violență în timpul conflictului din Tigray. Plângerea depusă la o instanță din Kenya vorbește de despăgubiri de două miliarde de dolari.
Cercetătorii susțin că Meta, prin Facebook, a eșuat în a proteja populația din Etiopia de pericole, prioritizând un „conținut injurios, instigator și periculos”, citează Bloomberg. Tatăl unuia dintre cercetători a fost victima unei campanii de instigare la ură și a sfârșit împușcat mortal în fața casei sale.
„Tatăl meu a fost ucis pentru că postările publicate pe Facebook l-au identificat, l-au acuzat pe nedrept, au divulgat adresa unde locuiește și au cerut moartea lui”, a spus cercetătorul, Abrham Meareg, în plângerea formulată instanței.
Facebook a înlăturat respectiva postare la o săptămână după decesul victimei, anunțându-l pe Meareg că, într-adevăr, postarea încălca normele platformei.
Documentul arată că partea reclamantă cere ca Meta să investească mai mult în eforturile de moderare a conținutului din Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, în mod special în regiunile „vulnerabile la război, conflict, epurare etnică și genocid”. Pe lângă asta, Meta ar trebui să facă un fond pentru despăgubiri ale victimelor incitării la ură și violență de pe Facebook.
În mod așteptat, Meta a evitat să răspundă direct acuzațiilor, spunând că dezvoltă continuu echipa de moderare din Etiopia.
„Feedback-ul din partea organizațiilor societății civile locale și a instituțiilor internaționale ne ghidează activitatea noastră în materie de siguranță și integritate în Etiopia. Angajăm personal care are cunoștințe și expertiză locală și continuăm să ne dezvoltăm capacitățile pentru a surprinde conținutul care încalcă legea în cele mai răspândite limbi vorbite în țară, inclusiv amharică, oromo, somaleză și tigrinya”, a spus un purtător de cuvânt al companiei pentru Bloomberg.
Lipsa de reacție din partea Facebook cu privire la evenimentele din perioada conflictului din Tigray este știută încă de anul trecut, atunci când Consiliul de Supraveghere al Meta a cerut o evaluare a rolului platformei în intensificarea violențelor din Etiopia. Compania condusă de Mark Zuckerberg are un istoric de proliferare a violențelor care încep ca simple postări pe Facebook, iar apoi se traduc în ucideri reale sau acțiuni de genocid, Myanmar fiind exemplul perfect în acest sens. Din această cauză, comunitatea Rohingya a dat Meta în judecată anul trecut și a cerut despăgubiri de 150 de miliarde de dolari.
Articole asemănătoare
Jurnalistul Christo Grozev a părăsit Austria din cauza amenințărilor serviciilor secrete ruse
Varianta print a mai multor publicații maghiare din România va dispărea
Facebook vrea să protejeze jurnaliștii împotriva hărțuirii și a discursului instigator la ură
Tinerii preferă să se informeze mai mult de pe social media decât din media tradițională
Dăncilă se delimitează de afirmația ”toți jurnaliștii sunt șpăgari” a unui lider PSD