Facebook, criticată pentru lipsa de reacție privind conflictul din Etiopia

Consiliul de Supraveghere al Facebook a anunțat printr-un comunicat de presă că gigantul tech ar trebui să înceapă o evaluare a rolului platformei în intensificarea violențelor din Etiopia. Pe lângă această cerință, Consiliul a menținut o decizie anterioară prin care cerea Facebook să șteargă o postare care împrăștia zvonuri legate de civilii din regiunea Tigray.

În conformitate cu decizia obligatorie a consiliului, am eliminat conținutul în cauză. Suntem în curs de examinare a deciziei și a recomandărilor complete ale consiliului și, în conformitate cu reglementările în vigoare, vom răspunde în termen de 30 de zile”, a răspuns Facebook printr-un purtător de cuvânt citat de The Verge.

Postarea descrisă în acest caz este din iulie 2021 și conținea zvonuri despre rebelii din Tigray care ar fi violat femei și copii cu ajutorul altor civili care ar fi atacat o regiune învecinată. Postarea nu avea dovezi care să susțină acest lucru, așa că a fost raportată. După ce doi moderatori ai Facebook (în două rânduri diferite) au decis să șteargă conținutul, persoana care a făcut postarea a făcut apel și cazul a ajuns pe masa Consiliului. În tot acest timp, însă, postarea a continuat să existe pe Facebook.

În cele din urmă, Consiliul de Supraveghere a constatat că acel conținut a încălcat standardele Facebook privind incitarea la violență și a declarat că decizia de eliminare a fost corectă.

Lipsa de acțiuni ferme din partea Facebook la conținutul instigator la ură și violență din Etiopia, a fost comparată cu situația din Myanmar, unde Facebook a pus umărul indirect la atrocitățile făcute de junta militară, iar situația nu s-a îmbunătățit vizibil.

Din această cauză, Consiliul a cerut Facebook ”să solicite o evaluare independentă în domeniul drepturilor omului cu privire la modul în care Facebook și Instagram au fost folosite pentru a răspândi discursuri instigatoare la ură și zvonuri neverificate care sporesc riscul de violență în Etiopia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *