Jurnaliștii de la LA Times care au semnat o scrisoare deschisă criticând Israelul nu vor mai relata despre Gaza

Publicația Los Angeles Times le-a interzis jurnaliștilor care au semnat o scrisoare deschisă în care criticau Israelul și modul în care conflictul este relatat în mass-media occidentală să mai scrie despre Gaza.

Aproape o duzină de angajați și colaboratori ai LA Times au fost anunțați de conducere, ulterior semnării petiției, că nu vor mai avea voie să abordeze în niciun fel conflictul timp de cel puțin trei luni, conform Semafor.

Deși publicația americană de știri nu a răspuns la întrebările adresate cu privire la această decizie, Semafor spune că, la începutul acestei săptămâni, Kevin Merida, redactorul-șef al LA Times, a reamintit personalului politica de etică și corectitudine a companiei.

Printre aceste valori se numără faptul că „un cititor corect al știrilor din Times nu ar trebui să poată discerne opiniile private ale celor care au contribuit la această relatare sau să deducă că organizația promovează vreo agendă”.

„A te simți auzit și văzut este esențial pentru o redacție sănătoasă, la fel ca și civilitatea și responsabilitatea colectivă. Rigurozitatea, corectitudinea, disensiunile, diferențele, toate pot coexista ca și calități care duc la cel mai bun jurnalism”, a scris Merida într-un e-mail trimis la nivelul întregii companii, adăugând: „Dar trebuie să menținem integritatea acestui jurnalism, care este esențială pentru reputația noastră. Jurnalismul în sine este un agent de schimbare. Faptul de a avea o busolă care să ghideze această activitate ne asigură că nu o punem în pericol și că nu afectăm, fără să vrem, capacitatea colegilor noștri de a-și face treaba”.

Conținutul scrisorii

Peste 750 de jurnaliști din întreaga lume au denunțat în cadrul unei scrisori deschise atât modul în care este relata războiul israelian în presa occidentală, dar și acțiunile forțelor Israelului în Fâșia Gaza.

citiți și: PESTE 750 DE JURNALIȘTI CONDAMNĂ MODUL ÎN CARE MASS-MEDIA RELATEAZĂ DESPRE RĂZBOIUL ISRAELULUI

Foști și actuali jurnaliști au semnat o petiție prin care cer presei să înceapă să folosească termeni precum „genocid” și „apartheid” pentru a descrie acțiunile Israelului în conflictul cu palestinienii, subliniind că redacțiile de presă sunt „responsabile pentru retorica dezumanizantă care a servit la justificarea epurării etnice a palestinienilor”.

În timp ce scrisoarea încurajează redactorii și reporterii să numească acțiunile Israelului împotriva palestinienilor „apartheid”, „purificare etnică” și „genocid” – deoarece aceștia sunt „termeni preciși, bine definiți de organizațiile internaționale pentru drepturile omului” -, semnatarii doresc ca redacțiile de presă să nu evite să recunoască faptul că „cele mai importante grupuri pentru drepturile omului au numit Israelul un regim de apartheid”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *