Cercetătorii OpenAI au avertizat boardul de conducere despre o inovație AI, înainte de demiterea lui Altman

Povestea despre misterul demiterii lui Sam Altman de la șefia OpenAI continuă. Vechiul board de conducere ar fi primit o avertizare cu privire la anumite descoperiri ale unui program de inteligență artificială. Înștiințarea ar fi fost transmisă chiar înainte de înlocuirea lui Altman.

Conform unor surse interne, citate de Reuters, descoperirea se referă la un nou program Q* (pronunțat Q Star), care e capabil să rezolve probleme de matematică de gimnaziu. Cercetărtorii au afirmat în scrisoarea transmisă conducerii că Q* „ar putea amenința omenirea”. Dar de ce ar fi un pericol o inteligență artificială care se pricepe la matematică de copii?

În acest moment, matematica este considerată domeniul cel mai important pentru dezvoltarea AI. Dacă programele reușesc să rezolve aceste probleme – care au un singur răspuns corect – acesta este primul pas către inteligența generală artificială, cunoscută ca AGI. OpenAI spune că programele AGI sunt printre cele mai complexe și „sunt, în general, mai inteligente decât oamenii”.

Sursele citate de Reuters spun că cercetătorii au avertizat boardul de administrație cu privire la evoluția viitoare a Q* și a pericolelor pe care un astfel de sistem îl presupune. AGI nu este un simplu calculator (ce rezolvă un număr limitat de probleme), ci poate învăța și aplica informațiile în alte domenii științifice. Printre alte motivele, și această înștiințare ar fi stat la baza deciziei de-al înlătura pe Altman din poziția de CEO.

Cu toate astea, o altă sursă internă a declarat pentru The Verge că boardul nu a primit nicioadată o astfel de avertizare și că demiterea lui Altman nu a fost bazată pe diferitele progrese sau descoperiri ale echipei de cercetare din cadrul companiei.

Misterul din spatele deciziei fostului board de conducere persistă chiar și după ce Altman a fost readus la șefia OpenAI. Detalii despre adevăratul motiv s-ar putea să iasă la iveală în viitor pentru că Altman, împreună cu noul consiliul de administrație, a cerut o investigație independentă cu privire la întreaga criză declanșată vineri noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *