Peste 750 de jurnaliști condamnă modul în care mass-media relatează despre războiul Israelului

Cuvintele nu sunt folosite pentru a transmite informații simple și clare, ci, în funcție de modul în care sunt folosite, pot induce o idee cititorului. Acum, peste 750 de jurnaliști din întreaga lume denunță modul în care este acoperit războiul israelian.

Foști și actuali jurnaliști au semnat o petiție prin care cer presei să înceapă să folosească termeni precum „genocid” și „apartheid” pentru a descrie acțiunile Israelului în conflictul cu palestinienii, subliniind că redacțiile de presă sunt „responsabile pentru retorica dezumanizantă care a servit la justificarea epurării etnice a palestinienilor”.

În timp ce scrisoarea încurajează redactorii și reporterii să numească acțiunile Israelului împotriva palestinienilor „apartheid”, „purificare etnică” și „genocid” – deoarece aceștia sunt „termeni preciși, bine definiți de organizațiile internaționale pentru drepturile omului” -, semnatarii doresc ca redacțiile de presă să nu evite să recunoască faptul că „cele mai importante grupuri pentru drepturile omului au numit Israelul un regim de apartheid”.

„Acesta este genul de dublu standard pe care sper că această scrisoare îl va scoate în evidență”, a declarat Abdallah Fayyad, finalist al premiului Pulitzer în anul 2022 și fost membru al consiliului editorial al Boston Globe, într-un interviu acordat publicației The Washington Post.

Printre semnatari se numără membri ai personalului de la Reuters, The Washington Post, MSNBC, Huffpost și The Guardian, printre alții. Este important de menționat că petiția nu reflectă în mod necesar opiniile organizațiilor media, ci mai degrabă dorințele și cererile jurnaliștilor acestora.

Scrisoarea se referă și la condițiile grele în care lucrează puținii jurnaliști din Fâșia Gaza, precum și la numărul mare de morți din rândul lucrătorilor media de pe 7 octombrie și până în prezent.

REDĂM CONȚINUTUL PETIȚIEI, TRADUS ÎN ROMÂNĂ. Originalul poate fi citi aici.

Condamnăm uciderea de către Israel a jurnaliștilor din Gaza și solicităm integritate în ceea ce privește acoperirea de către mass-media occidentală a atrocităților comise de Israel împotriva palestinienilor.

9 noiembrie 2023

Campania devastatoare de bombardamente și blocada mediatică a Israelului în Gaza amenință colectarea de știri într-un mod fără precedent. Suntem în criză de timp.

Peste 10.000 de palestinieni au fost uciși în cele patru săptămâni de asediu israelian. În numărul tot mai mare de morți sunt incluși cel puțin 35 de jurnaliști, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, în ceea ce grupul numește cel mai mortal conflict pentru jurnaliști de când a început să monitorizeze decesele în 1992. Alte zeci de persoane au fost rănite, reținute, au dispărut sau și-au văzut membrii de familie uciși.

În calitate de reporteri, editori, fotografi, producători și alți lucrători din redacții din întreaga lume, suntem îngroziți de masacrarea colegilor noștri și a familiilor acestora de către armata și guvernul israelian.

Vă scriem pentru a îndemna la încetarea violențelor împotriva jurnaliștilor din Gaza și pentru a face apel la liderii redacțiilor de știri occidentale să fie lucizi în reflectarea atrocităților repetate ale Israelului împotriva palestinienilor.

Reporterii din Fâșia Gaza asediată se confruntă cu întreruperi masive de energie electrică, cu penurii de alimente și apă și cu o defecțiune a sistemului medical. Aceștia au fost uciși în timp ce lucrau în mod vizibil ca jurnaliști, precum și noaptea, în casele lor. O investigație a organizației Reporteri fără frontiere arată, de asemenea, că jurnaliștii au fost țintiți în mod deliberat în timpul a două lovituri israeliene din 13 octombrie în sudul Libanului, care l-au ucis pe videograful Reuters Issam Abdallah și au rănit alți șase jurnaliști.

Familiile reporterilor au fost și ele ucise. Wael Dahdouh, șeful biroului Al Jazeera din Gaza și un nume cunoscut în lumea arabă, a aflat în direct la 25 octombrie că soția sa, copiii și alte rude au fost uciși într-un atac aerian israelian. La 5 noiembrie, un atac asupra locuinței jurnalistului Mohammad Abu Hassir de la agenția de știri Wafa l-a ucis pe acesta și pe 42 de membri ai familiei.

Israelul a blocat accesul presei străine, a restricționat puternic telecomunicațiile și a bombardat birourile de presă. Aproximativ 50 de sedii de presă din Gaza au fost lovite în ultima lună. Forțele israeliene au avertizat în mod explicit redacțiile de presă că „nu pot garanta” siguranța angajaților lor în fața loviturilor aeriene. În contextul unui model de zeci de ani de atacuri letale împotriva jurnaliștilor, acțiunile Israelului arată o suprimare pe scară largă a exprimării.

Sindicatul Jurnaliștilor Palestinieni a îndemnat jurnaliștii occidentali să condamne public atacurile împotriva jurnaliștilor. „[Facem] apel la colegii noștri jurnaliști din întreaga lume să ia măsuri pentru a opri bombardamentele îngrozitoare asupra poporului nostru din Gaza”, a declarat grupul pe 31 octombrie într-o declarație publicată.

Noi dăm curs acestui apel.

Suntem alături de colegii noștri din Gaza și salutăm eforturile lor curajoase de a relata în mijlocul carnagiului și al distrugerii. Fără ei, multe dintre ororile de pe teren ar rămâne invizibile.
Ne alăturăm asociațiilor de presă, inclusiv Reporteri fără frontiere, Asociația jurnaliștilor arabi și din Orientul Mijlociu și Federația Internațională a Jurnaliștilor, pentru a cere un angajament explicit din partea Israelului de a pune capăt violențelor împotriva jurnaliștilor și a altor civili. Redacțiile occidentale beneficiază enorm de munca jurnaliștilor din Gaza și trebuie să ia măsuri imediate pentru a solicita protecția acestora.

De asemenea, tragem la răspundere redacțiile occidentale pentru retorica dezumanizantă care a servit la justificarea epurării etnice a palestinienilor. Standardele duble, inexactitățile și erorile abundă în publicațiile americane și au fost bine documentate. Mai mult de 500 de jurnaliști au semnat o scrisoare deschisă în 2021, subliniind preocupările legate de faptul că mass-media americane ignoră opresiunea palestinienilor de către Israel. Cu toate acestea, apelul pentru o acoperire corectă a rămas fără răspuns.

În schimb, redacțiile de știri au subminat perspectivele palestiniene, arabe și musulmane, respingându-le ca nefiind de încredere și au invocat un limbaj incendiar care întărește tropiile islamofobe și rasiste. Au tipărit dezinformări răspândite de oficialii israelieni și nu au reușit să analizeze uciderea nediscriminatorie a civililor din Gaza – comisă cu sprijinul guvernului SUA.

De la atacul din 7 octombrie al Hamas, în care peste 1 400 de israelieni, inclusiv patru jurnaliști, au fost uciși și alți aproximativ 200 capturați, aceste probleme s-au agravat. Reportajele de știri au poziționat atacul ca punct de plecare al conflictului, fără a oferi contextul istoric necesar – faptul că Gaza este o închisoare de facto a refugiaților din Palestina istorică, că ocupația israeliană este ilegală conform dreptului internațional și că palestinienii sunt bombardați și masacrați în mod regulat de către guvernul israelian.

Experții ONU au avertizat că sunt „convinși că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid”, însă publicațiile occidentale ezită în continuare să citeze experți în genocid și să descrie cu exactitate amenințarea existențială care se desfășoară în Gaza.

Aceasta este sarcina noastră: să tragem puterea la răspundere. În caz contrar, riscăm să devenim complici ai genocidului.

Reînnoim apelul către jurnaliști de a spune tot adevărul, fără teamă sau favoruri. Să folosească termeni preciși care sunt bine definiți de organizațiile internaționale pentru drepturile omului, inclusiv „apartheid”, „purificare etnică” și „genocid”. Să recunoaștem că deformarea cuvintelor noastre pentru a ascunde dovezile crimelor de război sau ale opresiunii palestinienilor de către Israel este o practică jurnalistică defectuoasă și o abdicare de la claritate morală.

Urgența acestui moment nu poate fi supraestimată. Este imperativ să ne schimbăm cursul.

2 Comentarii

  1. Nimic despre cei 1400 de israelieni ucisi??? Asta nu trebuia mentionat in scrisoare? Sau, fiin evrei, nu era important?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *