Jurnalist de investigații, pus pe lista neagră a Rusiei pentru un articol

Jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov, a cărei activitate s-a concentrat asupra serviciilor de informații, este căutat de autorități pentru un articol.

Anunțul a fost făcut chiar de Soldatov, într-o postare pe contul său de Twitter. Co-fondatorul site-ului Agentura.ru a povestit că săptămâna sa a început fiind căutat de autorități și fiindu-i înghețate conturile bancare, conform Reuters.

Într-o altă postare, pe Telegram de această dată, jurnalistul susține că dosarul său ar putea să fie făcut în baza legii care pedepsește răspândirea de ”informații false” privind războiul din Ucraina. Acesta susține că cazul său este similar cu al altor doi jurnaliști, acuzați de aceleași lucruri.

„Clarificăm detaliile”, a scris jurnalistul de investigație.

Numele lui Soldatov apare pe site-ul Ministerului rus de Interne ca fiind dat în urmărire, însă nu se specifică articolul din Codul Penal pe care l-a încălcat.

Jurnaliștii din Rusia se confruntă cu cenzură de mai mult timp, însă situația presei s-a înrăutățit semnificativ de pe 24 februarie, când regimul lui Vladimir Putin a declanșat o ofensivă militară în țara vecină. Oricine se abate de la versiunea oficială riscă să petreacă mai mulți ani în închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *