ONU se implică în lupta contra dezinformării de pe platformele digitale

Lansat recent sub auspiciile Secretarului general al ONU, raportul despre lupta împotriva dezinformării de pe platformele digitale își propune să schițeze cadrul inițial al viitorului Cod de conduită al Națiunilor Unite pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale, conform Editiadedimineata.ro.

Codul va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa pe bază voluntară.

Recomandările raportului au scopul de a face spațiul digital mai sigur și mai inclusiv, în conformitate cu principiile drepturilor omului. Conform raportului, principiul integrității informațiilor este grav afectat de dezinformare și de discursurile instigatoare la ură din mediul online.

Codul de conduită va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa în mod voluntar. Astfel, raportul lansat în luna iunie, poate fi văzut ca un prim pas și un îndemn la acțiune pentru toate părțile interesate din ecosistemul digital, pentru a-și uni forțele în lupta împotriva dezinformării.

Raportul recomandă obținerea unui angajament clar din partea guvernelor și a giganților Big Tech de a nu utiliza, sprijini sau amplifica dezinformarea și discursul instigator la ură. În același timp, se recomandă și un angajament al guvernelor de a garanta un ecosistem media liber, viabil, independent și pluralist, cu a puternică protecție pentru jurnaliști.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *