Joe Biden: „Relațiile lui Elon Musk cu alte țări merită să fie analizate”

Președintele american, Joe Biden, a declarat că achiziția Twitter a lui Elon Musk ar trebui investigată. Declarația a fost făcută ieri în declarația de presă ținută de Biden în urma alegerilor parțiale din SUA.

Întrebat de jurnaliștii americani despre conexiunile pe care Musk le-a făcut cu guvernele altor țări pentru a cumpăra Twitter, președintele Biden s-a arătat îngrijorat și a spus că este un aspect care trebuie analizat.

Cred că cooperarea și/sau relațiile tehnice ale lui Elon Musk cu alte țări merită să fie analizate. Indiferent dacă face sau nu ceva nepotrivit, nu sugerez acest lucru, consider că acest aspect merită să fie examinat”, a declarat Joe Bide, citat de The Washington Post.

Deși nu a vorbit despre o anumită instituție guvernamentală, Biden a spus că există o serie de mijloace prin care achiziția platformei de socializare poate fi investigată.

Principala agenție care se ocupă de acest gen de anchete este Comitetul pentru Investiții Străine, un grup ce, de fapt, cuprinde mai mute agenții și care analizează investițiile externe din punct de vedere al riscurilor de securitate, fiind condus de Trezoreria SUA. Cu toate astea, există o problemă de competență pentru că achiziția Twitter a fost făcută de Elon Musk (care este cetățean american) și nu de o entitate străină.

Îngrijorările administrației prezidențiale, dar și a mai multor legiuitori americani, se referă la investiția unui prinț saudit, care, practic, este al doilea cel mai mare acționar al Twitter după Elon Musk. Prințul saudit deține 4% din companie, iar o parte din îngrijorări se referă la securitatea datelor, ceea ce ar putea pica în jurisdicția Comitetului pentru Investiții Străine.

Un senator din partea partidului Democrat deja a depus o scrisoare către Trezoreria SUA în care enunță aceste îngriorări și cere o investigație.

Având în vedere rolul critic al Twitter în comunicarea publică, sunt îngrijorat de poențiala influență a guvernului Arabiei Saudite. Făcând abstracție de stocurile vaste de date pe care Twitter le-a colectat despre cetățenii americani, orice posibilitate ca acționariatul străin al Twitter să determine o cenzură sporită, dezinformare sau violență politică este o preocupare gravă pentru securitatea națională”, a scris senatorul în scrisoare, conform Financial Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *