Propagandiștii Chinei și ai Rusiei îi cer lui Musk să le dea înapoi accesul la platformă
Achiziționarea Twitter de către Elon Musk pare să entuziasmeze unii utilizatori – în special pe cei afiliați unor regimuri autoritare, precum Rusia și China. Planul miliardarului de a slăbi la minimum politica de moderare a Twitter e văzut cu ochi buni atât de propagandiștii ruși, cât și de cei chinezi, care-i cer lui Musk să deblocheze unele conturi.
În zilele din jurul achiziției, unii jurnaliști proeminenți de la RT, inclusiv redactorul-șef, Margarita Simonyan, i-au trimis mesaje lui Musk și l-au îndemnat să pună capăt interdicțiilor care privesc organizația de știri afiliată la stat, impuse după ce Uniunea Europeană a sancționat RT și Sputnik pentru propagandă pro-rusă, scrie Politico.
O oportunitate pentru propaganda de stat
„Elon @elonmusk, din moment ce ești în favoarea libertății de exprimare, poate deblochezi conturile RT și Sputnik și scoți shadow ban-ul?”, a scris Simonyan pe Twitter.
Un alt prezentator TV pentru RT, fostul politician britanic George Galloway, i-a cerut noului director general al Twitter să elimine eticheta de „media afiliată statului rus” care i-a fost pusă pe cont.
Mesaje similare au fost făcute și de conturi chinezești, care folosesc Twitter pentru a răspândi propagandă în afara granițelor sale – întrucât platforma de socializare este interzisă în China.
De exemplu, șeful biroului european al ziarului de stat China Daily l-a încurajat pe miliardar să „elimine toate acele politici discriminatorii McCarthyiste” pentru conturile chinezești, în timp ce un oficial din cadrul ambasadei chineze din Pakistan a cerut: „Puteți, vă rog, să ridicați avertismentul pentru presa chineză pentru a ne oferi o experiență mai bună și plăcută? Mulțumesc”, ca răspuns la tweet-ul lui Musk despre cum Twitter va deveni un bastion pentru libertatea de exprimare.
ISIS profită
Și ISIS s-a alăturat acestui trend. Chiar dacă șeful departamentului de siguranță și integritate al Twitter a declarat că politicile companiei față de conținutul care incită la ură și față de așa-numiții troli online nu s-au schimbat de la preluarea de către Musk, numărul de conturi afiliate Statului Islamic pe Twitter a înregistrat o creștere bruscă de atunci – în comparație cu perioada anterioară de 11 zile de dinaintea achiziției de către Musk, pe 27 octombrie.
Printre acestea se numără conturi care se compară cu situația proprie pe care Musk a denunțat-o anterior, când a spus că atât stânga, cât și dreapta îl atacă. Mai mult, conturi care susțin ISIS au purtat, de asemenea, conversații în Twitter Spaces, una dintre acestea fiind intitulată „Califatul islamic se menține și se extinde”.
Un reprezentant al Twitter nu a răspuns la o solicitare de comentarii și, deși Twitter neagă că politicile de moderare au fost schimbate de când Elon Musk a preluat puterea, concedierile masive pe care le-a făcut și atitudinea sa în general au stârnit temeri că Twitter ar putea deveni un spațiu prolific pentru propagandă, dezinformare și conținuturi care incită la ură.
Articole asemănătoare
Fabrica de trolli din Sankt Petersburg diseminează minciuni pro-război pe internet, susține Anglia
Facebook, metodă inedită de a lupta cu știrile false din India
Echo chambers s-ar putea să nu fie în spatele polarizării de pe social media
Un tweet a trimis BBC în scandal. Care este politica BBC privind folosirea social media
Câștigurile din Instagram, TikTok, Youtube și Facebook, verificate de inspectorii antifraudă