Iohannis, Meleșcanu și Fifor, la summit-ul NATO: personajele principale ale unui fake news

O imagine poate face înconjurul internetului foarte repede, mai ales când publicațiile media ori formatorii de opinie comentează pe marginea acesteia. Este cazul unei fotografii de la summit-ul NATO, în mijlocul căreia se află președintele Klaus Iohannis, însoțit de șeful MAE, Teodor Meleșcanu, și un oficial. În poză nu apare, însă, ministrul Apărării. Imediat după apariția imaginii, au existat voci care să spună că lipsa lui Mihai Fifor din cadru este voită, și nu o simplă greșeală de încadrare.

Dezbaterea din mediul online a început de la mai multe publicații ce au lansat ipoteza unei modificări a pozei, însă știrile cu pricina pot fi încadrate la categoria fake news, întrucât tonul folosit este unul de certitudine, deși informația nu poate fi dovedită, și are scopul discreditării unei persoane.  În continuare, Mediastandard.ro vă prezintă un ”bilanț” al celor ce au comentat pe marginea acestui subiect.

Știri în mass-media online

Mircea Badea, despre o fotografie controversată de la Summit-ul NATO: „Când Iohannis apare, Fifor dispare. De ce l-au decupat pe Fifor?”

Antena 3Antena 1DC NewsCotidianulȘtiri pe surse

Mircea Badea a vorbit în pasa emisiunii „Sinteza zilei” cu „În gura presei” despre o fotografie de la Summit-ul NATO, în care apare președintele României, însă imaginea pare a fi modificată.

„Aveam pozele alea cu Iohannis tari de tot. Avem o poză și aici avem trei persoane, domnul președinte și doi care merg în spatele lui. Domnia sa este în față și doi sunt în spate. Hai să ne uităm mai de aproape la poză. Între mâna dreaptă a lui Iohannis și costumul lui Iohannis se mai vede ceva. Nu vi se pare că se mai vede ceva? Este o mână. (…) Era Fifor. Din poză a dispărut Fifor. Care sunt șansele ca Fifor să nu se fi văzut? De ce l-au decupat pe Fifor? Când Iohannis apare, Fifor dispare, dar mâna nu i-au mai scos-o, au zis că nu mai au timp și de mână”, a spus Mircea Badea.

 

Fake news pe Facebook. Klaus Iohannis l-ar fi tăiat pe Mihai Fifor din poza de la Summit-ul NATO

Realitatea.net

De joi seara circulă pe Facebook, dar şi pe anumite site-uri, o ipoteză: În fotografia oficială de la Summmit-ul Nato, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Mihai Fifor ar fi fost tăiat din fotografie, astfel încât să apară doar Klaus Iohannis în  imagine. În realitatea, este vorba de o succesiune de cadre, iar în imaginea respectivă, Mihai Fifor era fix în spatele lui Klaus Iohannis.

De fapt, explicaţia se vede şi în această succesiune de cadre, aşa cum precizează pe Facebook Andrei Crivăţ, care susţine că succesiunea de cadre este chiar de la fotograful care a făcut poza

„Am văzut la Cristi că ieri, pe Antena 3, s-a discutat despre cum l-au „prins” pe Klaus că a modificat o poză. Adică l-a scos pe Fifor din ea. „Nu vi se pare că se mai vede ceva? Este o mână. (…) Era Fifor. Din poză a dispărut Fifor.” (link în primul comentariu). Și evident că s-a umplut facebook-ul de experți în foto, care au zis instant că da, că se vede, că fontul, că litera, că cerul – e clar, e trucată poza. Ei bine, eu am vorbit chiar cu omul care a făcut poza. Pe care-l cunosc de mulți ani și în care am încredere. Și care nu doar că mi-a spus că nici poveste să-l scoată pe Fifor, e vorba strict de unghi – dar mi-a trimis și succesiunea de cadre, exact așa cum le-a tras în cameră, în care se vede limpede că pur și simplu Fifor nu se vede de KWI, dar nu e scos sau ceva. Adică mno, judecați și voi”, a scris acesta.

 

Reacții în social media

Vlad Petreanu (Europa FM – Facebook)

„Mă ia râsul când văd lătrăii de propagandă că se dau experți în fotoșop. Mari experți, da, fotoșop, justiție, horoscoape, liste, limbi, nimic nu le scapă.

Golănașilor, mai întâi se-nvață optică la gimnaziu – deși e suficient să înțelegi instinctiv perspectiva lineară, în care obiectele apropiate par mai mari iar alea mai îndepărtate par, carevasăzică, mai mici, loazelor.”

Cristi Citre (G4Media – Facebook)

„Debunking fake news.

Fifor era acolo, doar că în anumite cadre nu s-a mai văzut de președinte.

Nu l-a tăiat nimeni, nici nu cred că ar fi avu de ce…

Mircea Badea a făcut din nou ceea ce știe el mai bine 💩

Andrei Crivăț (blogger)

„Am văzut la Cristi că ieri, pe Antena 3, s-a discutat despre cum l-au „prins” pe Klaus că a modificat o poză. Adică l-a scos pe Fifor din ea. „Nu vi se pare că se mai vede ceva? Este o mână. (…) Era Fifor. Din poză a dispărut Fifor.” (link în primul comentariu).

Și evident că s-a umplut Facebook-ul de experți în foto, care au zis instant că da, că se vede, că fontul, că litera, că cerul – e clar, e trucată poza.

Ei bine, eu am vorbit chiar cu omul care a făcut poza. Pe care-l cunosc de mulți ani și în care am încredere. Și care nu doar că mi-a spus că nici poveste să-l scoată pe Fifor, e vorba strict de unghi – dar mi-a trimis și succesiunea de cadre, exact așa cum le-a tras în cameră, în care se vede limpede că pur și simplu Fifor nu se vede de KWI, dar nu e scos sau ceva. Adică mno, judecați și voi.

Am văzut la Cristi că ieri, pe Antena 3, s-a discutat despre cum l-au "prins" pe Klaus că a modificat o poză. Adică l-a scos pe Fifor din ea. "Nu vi se pare că se mai vede ceva? Este o mână. (…) Era Fifor. Din poză a dispărut Fifor." (link în primul comentariu).Și evident că s-a umplut facebook-ul de experți în foto, care au zis instant că da, că se vede, că fontul, că litera, că cerul – e clar, e trucată poza. Ei bine, eu am vorbit chiar cu omul care a făcut poza. Pe care-l cunosc de mulți ani și în care am încredere. Și care nu doar că mi-a spus că nici poveste să-l scoată pe Fifor, e vorba strict de unghi – dar mi-a trimis și succesiunea de cadre, exact așa cum le-a tras în cameră, în care se vede limpede că pur și simplu Fifor nu se vede de KWI, dar nu e scos sau ceva. Adică mno, judecați și voi.

Gepostet von Andrei Crivăț am Donnerstag, 12. Juli 2018

Dimitriu Cristi (GMP PR – Facebook)

”Revin la povestea pozei despre care A3 susține că e photoshopată și despre care a scris și Andrei Crivăț, cu două fotografii, iar în prima se vede urechea lui Fifor. Fotograful a tras o rafală, iar în a doua publicată pe site-ul Președinției, Fifor este exact în spatele lui Iohannis și de aceea nu se vede, nu că l-ar fi șters cineva. Este vorba de unghiul din care este făcută poza.

Cineva îmi spune că nu este important dacă poza este photoshopată sau nu și că mă ocup de nimicuri. Cred că chiar dacă pare un lucru minor este important cine spune adevărul și cine minte, cine manipulează sau nu, cine face propagandă bazată pe falsuri. Mai greu să minți cu o fotografie decât cu textul și vocea pe tv, dar se vede că poți manipula.”

1.jpg

2.jpg

Cătălin Teniţă (Zelist – Facebook)

„Intr-o nota serioasa: Exista fake news de ordinul II. Adica o minciuna prin care se acuza ca un adevar este o minciuna. Este o tehnica des folosita de oamenii din PSD.

Cum ar fi falsele acuze de photoshopare, cand ei sunt de fapt cei care folosesc genul acesta de procedee.

Intr-o nota mai funny: Fratioare, dar ce urechi mari are Fifor asta.

Si BTW: De ce l-ar fi photosopat cineva pe Fifor, dar l-ar fi lasat pe Melescanu?”

Alex Mihăileanu (blogger Subiectiv.ro – Facebook)

„A zis marele specialist în fotografie, Mircea Badea, că e fotoșop și ați sărit cu toții să-l credeți. Unul nu s-a gîndit că ștersul ăla de Fifor dispare natural din poză atunci cînd stă în spatele lui Iohannis”

Ovidiu Vanghele (Factual, Centrul de Investigații Media – Facebook)

„Later edit: e fake motanian, e in spate, nu se vede.

#motanienii l-au prins pe R2D2 ca l-a taiat pe Fifor din poza de la NATO de pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Pare ca au dreptate. Pffffff!”

Simona Ionescu (Evenimentul Zilei – Facebook)

„Subiectul zilei de vineri pe fb va fi, cu siguranta, UNDE E MINISTRUL FIFOR? O sa radem si mai mult decat in aceasta seara caci imaginatia oamenilor e vasta.

Dau o mana de ajutor investigatorilor:

Fotografia de pe site-ul Presedintiei, in care nu e Fifor, si care nu se regaseste pe site-ul Nato, e posibil sa fi fost facuta de fotograful sosit cu delegatia romana. Se vede cand din una dintre masinile cu care au venit presedintele Iohannis, Melescanu, Fifor si reprezentantul nostru la Nato a tasnit un fotograf si a rupt-o la fuga ca sa ajunga in fata delegatiei. Se vede pe filmul facut de echipa Nato.

La ce o folosi sa nu apara in poze si ministrul Apararii??!!”

Subiectul zilei de vineri pe fb va fi, cu siguranta, UNDE E MINISTRUL FIFOR? O sa radem si mai mult decat in aceasta…

Gepostet von Simona Ionescu am Donnerstag, 12. Juli 2018

 Ionuț Cristache

„LE: Cica de vina ar fi succesiunea cadrelor si nici pomeneala de editare… sa zicem, dar de ce ai urca o astfel de poza pe pagina oficiala a Adm. Prezidentiale cand ea nu corespunde cu realitatea oficiala?! Adica lipseste un oficial…

Il stiti voi pe Generalul fis, Gabriel Oprea, cel care se photoshopa mai saptamana trecuta dand mana cu Obama? Ei bine, avem episodul doi, dar nu cu Gabitza ci cu Iohannis! Situatia e putin ca la Radio Erevan! Iohannis nu a adaugat ci a scos! L-a scos pe Ministrul Apararii, pe Fifor, dar nu cu totul! Adica i-a ramas mana lui Fifor, vizibila intre mana lui si sacou! Nu stiu cum se face, dar pe unde mergem, bai, nu ne uita lumea! Suntem speciali!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *