Grupul de Comunicare Strategică a revenit asupra deciziei de a nu mai comunica cazurile de COVID-19 pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a revenit asupra deciziei de a nu mai comunica cazurile de COVID-19 pe județe, după ce Guvernului i-a fost cerut să transparentizeze modul de raportare al situațiilor locale.
Organizații pentru drepturile omului și pentru libertatea presei au făcut apel la decidenții politici să reia publicarea numărului de cazuri pe fiecare județ, după ce Institutul de Sănătate Publică a scos harta cazurilor confirmate pe 20 martie.
Pe acest fond, GCS a anunțat joi că va oferi un bilanț privind numărul de pacienți aflați în unitățile sanitare: „Vom reveni cu un update cu situație/dispersie la nivelul țării a celor internați în spitale, iar de mâine va fi inclusă această situație în buletinul de presă”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică, conform Libertatea.ro.
Într-o scrisoare adresată autorităților competente, Centrul pentru Jurnalism Independent cere transparentizarea comunicării dintre reprezentanții statului și presă, întrucât publicul are dreptul de a fi informat.
În baza legii 544/2001 privind acccesul la informații de interes public, CJI a cerut:
- ”Numărul de cazuri, vârsta și sexul persoanelor infectate Covid-19, al celor vindecate, carantinate, izolate, precum și numărul, vârsta și sexul persoanelor decedate, defalcate pe localități.
- Numărul la zi al medicilor infectați, carantinați sau izolați, precum și, dacă va fi cazul, numărul medicilor decedați din cauza infecției Covid-19, defalcate pe localități.
- Informații actualizate privind situația spitalelor în contextul pandemiei Covid-19 (secții în carantină, secții închise pentru dezinfecție etc).
- Numărul de teste preluate și procesate, cu menționarea localității din care au fost preluate, precum și a locului în care respectivele teste sunt procesate.
- Numărul de pacienți unici testați, defalcat pe localități.
- Informații actualizate privind necesarul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale (măști chirurgicale, măști de protecție (FFp2 și FFp3), combinezoane, halate impermeabile, șorțuri impermeabile, mănuși de unică folosință și echipamente pentru protecția ochilor, necesarul de dezinfectanți), la nivel de spital.
- Informații actualizate privind numărul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale achiziționate, la nivel de spital.
- Vă solicităm să numiți purtători de cuvânt în toate instituțiile publice, așa cum stipulează Legea 544/2001 la articolul 16. Numele și contactele acestora trebuie să fie publice.
- Numele și funcția membrilor Grupului de Comunicare Strategică”.
Cereri similare a avut și geo-spatial.org, susținută și de alte asociații, care a solicitat să fie prezentate numărul de noi cazuri confirmate, de decese, de vindecări, etc. pe fiecare județ, cu detalii suplimentare (sex, vârstă, sursa contaminării – dacă se cunoaște), precum și numărul de teste COVID-19 efectuate, ”incluzând acolo unde este disponibilă categoria de caz suspect: istoric de călătorie într-o zonă cu transmitere locală a virusului, contact al unui caz confirmat sau pacient cu infecție respiratorie acută severă de etiologie necunoscută”, conform Hotnews.ro.
Articole asemănătoare
O televiziune din Coreea de Sud va “reînvia” un cântăreț decedat de 25 de ani
Transmisiunea TVR, bruiată. Incidentul ar fi al doilea în doar câteva zile
Jurnalistă din Rusia, violată de oamenii lui Kadîrov, în timp ce făcea un reportaj de pe front
Chatbotul Grok al lui Elon Musk generează imagini false cu Trump, Harris și Biden
Zeci de ONG-uri avertizează Comisia Europeană să nu se gândească la închiderea rețelelor sociale