Rusia joacă pe bunul samaritean cu SUA, în timp ce face propagandă anti-americană

Avionul rus care a aterizat recent pe Aeroportul Internațional JFK din New York a făcut înconjurul internetului. În vremuri atât de dificile, orice urmă de solidaritate pare a fi o gură de aer – mai ales când ea vine de la unul dintre cei mai hotărâți opozanți ai SUA.

Însă, așa cum subliniază și Foreign Policy, ”Ferește-te de samaritenii răi”. Pentru că, în timp ce China și Rusia s-au grăbit să întindă o mână de ajutor statelor  mai puțin pregătite pentru lupta cu COVID-19, ambele state au dovedit – într-o perioadă scurtă-  că gestul de bunătate ascunde interese proprii, mai mari decât cala plină cu cutii, a aeronavei.

Imaginile, prezentate de către presa rusă de stat și preluate apoi de instituții media internaționale, arătau cum avionul era pregătit de către autorități pentru a decola spre New York. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a afirmat că ajutorul trimis constă în dezinfectanți, echipament de protecție și ventilatoare, dar și că SUA va acorda, la nevoie, un ajutor similar, conform Sputnik.

Însă gestul de binefacere al Rusiei – care face oricum parte dintr-o conduită diplomatică internațională – este dublat de campanii de dezinformare împotriva Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene sau NATO. În timp ce Kremlinul dă cu o mână, cu cealaltă ia, prin promovarea unor narative manipulatoare despre cei pe care-i ajută.

Într-un podcast publicat pe 27 martie, Russia Today afirma că SUA calcă în picioare drepturile constituționale, considerându-și toți cetățenii vinovați că ar putea împrăștia virusul, spre deosebire de Rusia, care limitează doar pe baza unei ”suspiciuni limitate”. EUvsDisinfo afirmă, însă, că măsurile luate în Statele Unite au rolul doar de a ”separa persoanele bolnave cu o boală transmisibilă carantinabilă de persoanele care nu sunt bolnave”. Mai mult decât atât, în anumite zone din Rusia a fost impusă carantina generală – precum în Saint Petersburg – sau au fost implementate sisteme complexe de supraveghere, pentru a preveni abuzurile populației.

Un alt narativ promovat de propaganda pro-Kremlin face referire la modul în care statele membre NATO și-au cheltui banii, afirmând că acestea au preferat să investească tot în apărare și, ca rezultat, nu au ventilatoare. Însă campania de manipulare dusă de Rusia sugerează că țările au un buget comun pentru cele două domenii, când fiecare membru în parte decide câți bani să aloce (din PIB) cheltuielilor de apărare, arată EUvsDisinfo.

La rândul său, Sputnik ia parte la tentativele de manipulare a publicului împotriva Statelor Unite ale Americii și ale partenerilor strategici, prin promovarea ideii că ”SUA și NATO cer bani fără nici o jenă!” – spre deosebire de China și Rusia, ”ajută fără nicio obligație Europa”.

”Cum adică ”aceste cheltuieli care au demonstrat că sunt foarte importante în această criză umanitară şi sanitară”?! Cu ce a ajutat NATO? De exemplu, cu ce au ajutat România – și SUA și NATO? S-au lăudat că au efectuat un transport de materiale sanitare din Coreea de Sud – dar era marfă cumpărată de statul român! Mare ajutor, după ce au primit acum câteva luni 700 de milioane de dolari avans înaintea termenului stabilit!”, mai scrie Sputnik.

În mod ironic, în timp ce Moscova întinde o mână de ajutor statelor aflate în nevoie, campaniile de dezinformare duse de Rusia au ca scop subminarea sentimentului de cooperare și solidaritate în timpul unei crize precum cea epidemiologică, cu care se confruntă lumea în prezent, arată Deutsche Welle, citând concluziile unui raport realizat de EUvsDisinfo.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *