„Gaslighting”, desemnat cuvântul anului 2022. Cum este folosit în contextul dezinformării
Gaslighting există în două contexte: într-o relație personală și în contextul războiului informațional. Descrie utilizarea manipulării pentru a determina victima (atât un individ, cât și un grup) să se îndoiască de propriile idei, amintiri, de sine și este asociată des cu relațiile romantice toxice.
Acum, dicționarul Merriam-Webster l-a numit cuvântul anului, alături de alți termeni, precum „oligarh” și „Omicron”.
Site-ul dicționarului american notează că „în 2022 s-a înregistrat o creștere de 1740% a căutărilor pentru gaslighting, cu un interes ridicat pe tot parcursul anului”.
„Gaslighting a devenit cuvântul favorit pentru percepția de înșelăciune”
Merriam-Webster remarcă faptul că, spre deosebire de alte cuvinte care au avut un vârf de căutare determinat de anumite evenimente, cuvântul „gaslighting” a avut un vârf de căutare natural. Acesta descrie fenomenul ca fiind „acțiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj”, dar observă că acest cuvânt a suferit mai multe schimbări de-a lungul anilor în ceea ce privește sensul său.
La început, a fost folosit la mijlocul secolului al XX-lea, inspirat de titlul unei piese de teatru din 1938 și de filmul bazat pe această piesă, despre un bărbat care încerca să-și convingă soția că a înnebunit.
„Dar, în ultimii ani, am văzut că semnificația de gaslighting se referă și la ceva mai simplu și mai larg: «acțiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru un avantaj personal». În această utilizare, cuvântul se simte ca acasă cu alți termeni care se referă la forme moderne de înșelăciune și manipulare, cum ar fi fake news, deepfake și inteligența artificială”, notează dicționarul.
Mai mult, acesta face și diferența între gaslighting și minciună sau fraudă, care vizează în mod specific persoane sau, în celălalt caz, organizații. „Gaslighting se aplică atât în contexte personale, cât și politice”, adaugă Merriam-Webster.
Gaslightingul, folosit în cadrul dezinformării
După cum a fost explicat, gaslightingul poate fi folosit atât într-o relație interpersonală, cât și într-un context politic. Tehnica este folosită în cadrul războaielor informaționale, Poliția politică a Germaniei de Est, Stasi, folosind „Zersetzung”, care consta în folosirea sistematică a gaslightingului și izolarea socială împotriva dușmanilor percepuți ai statului (The Guardian a scris un articol amplu despre ceea ce a presupus acest lucru și cum arată viața victimelor după).
Cu toate acestea, Rusia în unul dintre cei mai mari gaslighters din istorie. Chiar și după căderea URSS și odată cu venirea la putere a lui Putin, Rusia a folosit o serie de tehnici de război informațional, inclusiv gaslighting. Unele cazuri sunt mai evidente decât altele. De exemplu, în timp ce Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei, Kremlinul susținea că Rusia este victima.
Cu toate acestea, nu este suficient să se nege acuzațiile: pentru a face în mod eficient gaslight, minciuna trebuie să fie persistentă, iar subiectul să fie deviat atunci când este posibil. Cu alte cuvinte, victima trebuie să fie făcută cât mai confuză posibil, chiar și prin punerea la îndoială a propriului raționament. Rusia folosește, de asemenea, metode moderne de dezinformare, cum ar fi o cantitate îngrijorătoare de conturi false și troli, folosite pentru a contrazice explicațiile rezonabile sau pentru a ataca direct țintele.
Scopul gaslightingului nu este de a convinge victima de ceva, ci de a o face mai credulă în fața unor narațiuni viitoare, subminându-i propria încredere în sine.
Alte cuvinte alese pentru acest an:
- „oligarh”, determinat de invazia Rusiei în Ucraina.
- „Omicron”, varianta persistentă a COVID-19 și a 15-a literă a alfabetului grecesc.
- „codifica”, a transforma dreptul la avort în lege federală.
- „Regina consoartă”, așa cum este cunoscută soția regelui Charles, Camilla, după încoronarea acestuia.
- „raid”, după percheziției la casa din Mar-a-Lago a fostului președinte american Donald Trump.
Articole asemănătoare
Tinerii, mai puțin interesați de știrile ”tradiționale”. Preferă subiecte precum cultura sau educația
Algoritmul TikTok pentru filtrarea conținutul stârnește controverse pentru eliminarea unor clipuri educative
Cofondatorul Microsoft, Paul Allen, a încetat din viață
Carte vs e-book: un nou studiu arată că citirea textelor tipărite îmbunătățește înțelegerea acestora
Meta a creat un supercomputer AI care să ajute la dezvoltarea metaverse-ului