Jurnalist BBC, „arestat, bătut și lovit” de poliția chineză în timpul protestelor din Shanghai
În timp ce locuitorii din Shanghai au ieșit în stradă, nemulțumiți de autorități și de politicile draconice anti-COVID impuse de Beijing, poliția chineză a ripostat dur, lovind și pulverizând spray cu piper participanții la manifestație. Printre cei răniți se numără și jurnalistul BBC Ed Lawrence, care acoperea protestele pentru postul britanic de televiziune.
În înregistrările video făcute publice, Lawrence poate fi văzut cum este tras de bărbați în uniforme de poliție. Jurnalistul poate fi auzit strigând către trecători și alți membri ai corpului de presă să „sune la consulat acum”, conform The Guardian.
Mai mult, BBC precizează că reporterul „a fost arestat și încătușat în timp ce acoperea protestele din Shanghai” și „a fost bătut și lovit de poliție”, în timp ce se afla în custodie. Lawrence a fost eliberat câteva ore mai târziu.
Explicațiile oficialilor chinezi
Radiodifuzorul britanic și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul poliției chineze, întrucât Lawrence lucra în calitate de jurnalist acreditat – ceea ce ministerul chinez de externe a negat, afirmând că acesta nu s-a identificat ca membru al presei.
„Nu am primit nicio explicație oficială sau scuze din partea autorităților chineze, dincolo de o afirmație a oficialilor care l-au eliberat ulterior că l-au arestat pentru binele său, în cazul în care ar fi prins Covidiu din mulțime”, a mai precizat BBC.
Este posibil ca Lawrence să fi fost luat în vizor în mod special pentru că era jurnalist, deoarece într-unul dintre tweet-urile sale de dinaintea arestării, el a spus că „doi polițiști au venit să asculte” conversația sa cu unul dintre protestatari.
Ulterior, Lawrence a redistribuit declarația BBC, adăugând că „cel puțin un cetățean local a fost arestat după ce a încercat să împiedice poliția” să îl bată.
Articole asemănătoare
Recomandare pentru jurnaliști de la Google: telefonul Android poate deveni cheie fizică de securitate
Jurnalistul Evan Gershkovici, încarcerat în Rusia, vizitat a treia oară de ambasadorul SUA
Zeci de jurnaliști critică dur un articol publicat în Cațavencii: este unul dintre cele mai grave derapaje din istoria recentă a presei
Team Halo, inițiativa cercetătorilor din lume împotriva dezinformării online
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 95