Fake news în presa din România, despre ”medicamentul banal care tratează coronavirusul”
Epidemia de coronavirus care a afectat și țara noastră continuă să rămână în topul subiectelor în presă. Pe acest fond, mai multe publicații din România vorbesc despre ”medicamentul banal care trateaza coronavirusul”.
În articolele cu pricina, site-urile de știri vorbesc despre așa-zisul tratament descoperit de experții chinezi, banala vitamina C. RomaniaTV.net spune, de exemplu, că ”noul tip de coronavirus poate fi tratat cu o cantitate mare de vitamina C”. Totuși, sursa citată susține că ”efectele sunt de zece ori mai puternice” dacă banala vitamină este administrată intravenos, și nu pe cale orală.
Aceeași știre se regăsește și pe Stiritv.ro, preluată de pe site-ul Antenei 1. În articolul ”Medicamentul banal care tratează coronavirusul. Toată lumea îl ia deja!”, sunt specificate și presupusele recomandări ale Shanghaiului de administrare a Vitaminei C: ”Experții din China precizează că doza recomandată variază în funcție de gradul de severitate și complicații, de la 50 la 200 miligrame per greutatea corporală, pe zi. Dozele sunt între 4.000 și 16.000 mg pentru un adult, administrate intravenos”.
Acestea sunt doar două exemple. În realitate, un search pe Google arată că mult mai multe publicații online din România au scris despre tratamentul ”propus de Guvernul de la Shanghai” cu vitamina C pentru tratarea coronavirus.
POATE VITAMINA C SĂ TE VINDECE DE CORONAVIRUS?
Deși vitamina C are multe proprietăți și ajută sistemul imunitar, nu există dovezi că ea poate să vindece vreun pacient cu COVID-19 sau măcar să stopeze infectarea. Articolele de mai sus, regăsite și pe alte site-uri, citează un comunicat al Universității Xi’an Jiaotong. În realitate, comunicatul cu pricina nu există pe nicio sursă oficială, însă informația s-a răspândit în online cu rapiditate, în mass-media, dar și pe site-uri care promovează înlocuirea medicației cu variante naturale.
Cu alte cuvinte, administrarea intravenoasă sau orală a vitaminei C nu poate duce la eliminarea virusului din organism. În schimb, vitamina C este menționată de către Organizația Mondială a Sănătății într-o variantă preliminară a unui document emis pe 24 ianuarie 2020, ”Consultare informală cu privire la prioritizarea agenților terapeutici candidați pentru utilizare în infecția cu noul coronavirus 2019”. În cadrul acesteia, Organizația Mondială a Sănătății susține că vitamina C este de luat în considerare, din prisma rezultatelor obținute în urma administrării unei doze mari la pacienții care prezintă leziuni pulmonare.
”Produsele non-antivirale care nu figurează pe lista furnizată, cum ar fi statinele, heparina și doza mare de vitamina C, au fost menționate ca produse pentru care se poate lua în considerare mai multe discuții. De remarcat, analiza suplimentară a studiului CITRUS ALI a arătat eficacitatea dozei mari de Vitamina C (50 mg / kg / 6 ore) în prevenirea mortalității prin leziuni pulmonare acute în comparație cu placebo. Acest lucru ar trebui luat în considerare pentru evaluare nCoV”, se arată în documentul menționat mai sus.
Așadar, ea este folosită intravenos în cantități mari pentru pacienții aflați în pericol de moarte, care prezintă afecțiuni grave. Afirmația că vitamina C este un tratament împotriva COVID-19 este falsă.
Pe site-ul său, OMS susține că tratamentele folosite în prezent în cazul persoanelor care au coronavirus sunt pentru a alina simptomele. Până în prezent, ”nu există vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-2019”.
Articole asemănătoare
Fie că se numește Facebook sau TikTok, AUR tot și-ar fi transmis mesajele pe social media
Efectele mai puțin cunoscute ale incendiilor din Australia: poze înșelătoare ajunse virale și negarea schimbărilor climatice
A fi sau a nu fi dezbatere. Ce ar trebui să înțelegem din lipsa unei confruntări directe dintre Iohannis și Dăncilă
Facebook gafează din nou. Chiar ne mai uimește?
Ultimul clip al Ucrainei ne arată de ce Zelenski câștigă în fața lui Putin