Facebook va lansa în ianuarie moneda digitală Libra
Mult așteptata monedă digitală creată de un grup de 27 de companii condus de Facebook se va lansa în ianuarie 2021, dar într-un format limitat.
Mult așteptata monedă digitală creată de un grup de 27 de companii condus de Facebook se va lansa în ianuarie 2021, dar într-un format limitat, anunță Ars Technica. Libra Association a declarat în aprilie 2020 că a planificat să lanseze versiuni digitale ale mai multor valute, plus un „compozit digital” al tuturor monedelor sale.
Un proiect controversat
Data exactă a lansării monedei Libra depinde de momentul în care proiectul primește aprobarea de la Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare, pentru a funcționa ca serviciu de plăți. Ideea unei versiuni minimale a Librei a apărut în iunie 2019, după ce moneda a fost primită cu scepticism de către autoritățile de reglementare globale, care au avertizat că moneda ar putea amenința stabilitatea monetară și ar putea deveni un focar pentru spălarea banilor.
Idee lansată inițial de Facebook, Libra a fost abandonată la un moment dat de un val de membri fondatori – inclusiv PayPal, Mastercard, Vodafone și eBay. Aceștia au renunțat la proiect la sfârșitul anului 2019 și începutul lui 2020 și s-au distanțat de controversatul proiect.
Citiți și:
Moneda euro digitală prinde contur. Ce alte țări plănuiesc monede digitale
Banca Centrală Europeană se simte, în mod evident, amenințată de iminenta lansare a criptomonedei Libra. Un grup de miniștri ai finanțelor (din Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda) a ținut să precizeze că numai ECB poate emite monedă în zona euro. Ei au cerut interzicerea oricăror mijloace de plată digitală în UE dacă nu respectă standardele comunitare. Declarația (vezi video) vine după zvonurile potrivit cărora Comisia Europeană vrea să pună criptomonedele sub supravegherea Autorității Bancare Europene. Declarații asemănătoare au făcut și liderii G7.
Foto: Gerd Altmann (Pixabay)
Articole asemănătoare
Kamala Harris, vicepreședinta SUA, insistă că nu se dorește interzicerea TikTok
Facebook dăunează vieții de zi cu zi a 360 de milioane de oameni, arată un studiu intern
Dezinformarea pare mai credibilă atunci când oamenii sunt rugați să facă cercetări pe Google
Un jurnalist din Mexic se teme să nu fie a 13-a victimă, face apel la președinte
Jurnalista Maria Ressa, câștigătoare a Premiului Nobel, ar putea fi condamnată la închisoare