Presa chineză încearcă să schimbe narativul privind proveniența coronavirusului

După ce coronavirusul a devenit o problemă internațională, China a încercat să ”rescrie” modul în care Partidul Comunist a răspuns crizei sanitare provocate de SARS-CoV-2. Ba chiar, într-o tentativă de influențare a opiniei publice mondiale, a făcut lobby pentru ca Uniunea Europeană să nu mai fie chiar atât de critică cu campaniile de dezinformare.

Însă mașinăria de partid merge mai departe de atât.

La aproape un an de la ”pacientul zero” cunoscut, presa de stat chineză continuă să răstoarne narativul conform căruia virusul ar fi originat din Wuhan. The Guardian relatează că ziarele supuse regimului de la Beijing susțin că, deși prima persoană infectată cu această nouă ramură a coronavirusului a fost descoperită în China, virusul provine din altă parte.

Presa chineză susține că această teorie este susținută atât de presupusa descoperire a coronaviruslui pe ambalaje alimentare importate, cât și pe existența unor cazuri de infectare încă din toamna anului trecut, înafara Chinei.

Într-o postare de Facebook, ziarul People’s Daily a afirmat că „toate dovezile disponibile sugerează că coronavirusul nu a început în Wuhan”.

Teoriile Chinei, respinse de comunitatea internațională

Ziarele Beijingului fac, în mod vag, referire la descoperirile cercetătorilor europeni, care sugerează că virusul ar fi circulat prin Italia în toamna anului trecut. Totuși, profesorul Jonathan Stoye, virolog la Institutul Francis Crick din Londra, susține că anticorpii detectați ar fi putut apărea în urma unei infectări cu o altă formă a coronavirusului.

Mai mult decât atât, nici teoria conform căreia virusul ar fi intrat în China prin ambalajele produselor alimentare congelate nu este susținută tocmai de către natura virusului, acesta fiind preponderent transmisibil prin intermediul picăturilor respiratorii.

Andrew Pekosz (Școala Bloomberg de Sănătate Publică de la Universitatea Johns Hopkins) susține că un test pozitiv nu garantează și că acel virus e transmisibil, ci doar că e prezent. „Nu am văzut date convingătoare că Sars-CoV-2 de pe ambalajele cu alimente prezintă un risc semnificativ de infecție”, a concluzionat acesta pentru AP, citat de The Guardian.

Una spune, alta face

În ciuda așa-ziselor îngrijorări manifestate de China, guvernul de la Beijing a făcut tot posibilul pentru a îngreuna o investigație independentă.

Atunci când au încercat să viziteze piața care este considerată a fi punctul zero al infectării, echipa trimisă de Organizația Mondială a Sănătății a fost împiedicată de către autorități. Este de așteptat ca o nouă echipă să ajungă în China pentru a relua investigația, în baza descoperirilor făcute de o echipă de specialiști chinezi, însă nu este cert când se va întâmpla acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *