Moneda euro digitală prinde contur. Ce alte țări plănuiesc monede digitale

BCE a lansat, în 12 octombrie 2020, o campanie de consultare publică, deschisă până în 12 ianuarie 2021. Cetățenii europeni interesați au la dispoziție informații cuprinzătoare despre acest plan și pot completa un formular care le cere opiniile detaliate despre viitoarea monedă.

Sunt de mult timp zvonuri potrivit cărora Uniunea Europeană va lansa un euro digital. Dacă până acum a fost vorba doar despre planuri vagi, iată că Banca Centrală Europeană (BCE) a început să facă pași în această direcție.

Spune-ți părerea despre moneda digitală!

BCE a lansat, în 12 octombrie 2020, o campanie de consultare publică, deschisă până în 12 ianuarie 2021. Cetățenii europeni interesați au la dispoziție informații cuprinzătoare despre acest plan și pot completa un formular care le cere opiniile detaliate despre viitoarea monedă.

Viitorul euro digital va fi o formă de plată electronică, la dispoziția tuturor cetățenilor și firmelor din Uniunea Europeană. Va fi asemeni banilor tradiționali și va putea fi folosit pentru plățile de zi cu zi, printr-o tehnologie rapidă și sigură. Nu va înlocui euro tradițional, ci-l va completa. Eurosistemul va continua să emită monede și bancnote.

De ce este nevoie de euro digital

Un comitet format din specialiști de la ECB și de la cele 19 bănci centrale comunitare au identificat posibile scenarii care vor necesita emiterea unui euro digital, cuprinse într-un raport cuprinzător (fișier PDF):

  • cererea crescută de plăți electronice în zona euro;
  • scăderea plăților în numerar;
  • lansarea unor mijloace private de plată, care ar suscita preocupări referitoare la legislația din domeniu, stabilitatea financiară și protecția consumatorilor;
  • emiterea de monede virtuale de către băncile centrale străine;
  • dezastre naturale sau accidente care pot împiedica plățile prin carduri bancare (pandemia poate intra în acest scenariu, deoarece presupune distanțare fizică, iar cetățenilor le poate fi teamă să folosescă banii cash, din cauza riscului ca aceștia să fie mijloace de infectare).

„Un euro digital ar susține tendința Europei de a inova continuu. Ar contribui de asemenea la suveranitatea sa financiară și ar întări rolul internațional al monedei euro”, a declarat Fabio Penetta, membru în consiliul director al BCE și președinte al comitetului.

Calendarul adoptării

În faza pregătitoare, se va lucra la concept, se vor experimenta diverse scenarii de design al monedei, se va discuta cu actorii din piață și cu partenerii internaționali. Spre mijlocul anului 2021, se va decide dacă proiectul unui euro digital se va lansa sau nu. Decizia va fi urmată de o investigare a cerințelor din partea utilizatorilor și a furnizorilor de servicii.

Este nevoie de destul timp pentru a dezvolta o monedă digitală sigură, accesibilă și eficientă. ECB se va asigura că sistemele de plată țin pasul cu nevoile oamenilor care le folosesc.

„Pentru a face față acestor provocări, trebuie să avem în vedere faptul că valoarea banilor – atât în formele tradiționale, cât și în cele digitale – are rădăcinile în încrederea cetățenilor. Acceptarea de către public este crucială. Prin urmare, dorim să ascultăm oamenii și să aflăm nevoile, preferințele și preocupările lor cu privire la un euro digital”, a declarat Penetta pe blog-ul ECB.

Un euro digital nu va fi o criptomonedă. Monedele virtuale au prețuri vlatile, pentru că le lipsește o valoare intrinsecă și nu există instituții centrale care să le administreze. Moneda digitală euro va avea același grad de încredere ca un euro tradițional, pentru că amândouă sunt guvernate de o bancă centrală.

Impactul asupra pieței de retail

Un euro digital  ar trebui să fie conceput în așa fel încât să nu împiedice, ci să îmbunătățească buna funcționare a sistemului de plăți. Emiterea unui euro digital ar afecta în special activitatea și rolul băncilor comerciale și ale furnizorilor de servicii de plată aferente.

Furnizarea de servicii suplimentare ar trebui lăsată intermediarilor supravegheați. Eurosistemul va fi în continuare responsabil pentru asigurarea serviciilor furnizate. Emiterea unui euro digital ar putea să consolideze soluțiile de plată existente în Europa.

Există mai multe riscuri legate de utilizarea transfrontalieră a unui euro digital. În general, circulația largă a unui euro digital în afara zonei euro ar putea avea implicații asupra fluxurilor de capital și a cursului de schimb al euro, cu potențiale efecte secundare asupra politicii monetare a Eurosistemului. Dacă rezidenții din afara zonei euro ar trebui să-și reechilibreze portofoliile în mod semnificativ către un euro digital, dimensiunea și riscurile pentru bilanțul Eurosistemului ar crește.

Monedele digitale suscită interes în lume

Opt bănci centrale din lume și-au arătat interesul pentru monedele digitale:

  1. Banca Centrală Europeană
  2. Rezerva Federală a SUA
  3. Banca Angliei
  4. Banca Japoniei
  5. Banca Canadei
  6. Banca Elveției
  7. Banca Suediei
  8. Banca Reglementelor Internaționale

Aceste bănci au lucrat împreună la un raport (fișier PDF) în care declară că sunt interesate de a lansa monede digitale, pe fondul anunțului grupului de companii format din Facebook și alte 26 de entități de a lansa anul acesta sistemul de plăți Libra.

Nu va exista o monedă digitală comună adoptată de cele opt bănci, iar orice metodă de plată digitală va coexista cu monedele, bancnotele și plățile prin card actuale. Grupul băncilor se angajează să evite impactul negativ asupra stabilității monetare și financiare mondiale, prin adoptarea monedelor digitale.

Lupta cu Libra

Banca Centrală Europeană se simte, în mod evident, amenințată de iminenta lansare a criptomonedei Libra. Un grup de miniștri ai finanțelor (din Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda) a ținut să precizeze că numai ECB poate emite monedă în zona euro. Ei au cerut interzicerea oricăror mijloace de plată digitală în UE dacă nu respectă standardele comunitare. Declarația (vezi video) vine după zvonurile potrivit cărora Comisia Europeană vrea să pună criptomonedele sub supravegherea Autorității Bancare Europene. Declarații asemănătoare au făcut și liderii G7.

Regulamentul privind criptomonedele este prevăzut să apară până la finalul acestui an. Printre regulile prevăzute se vor afla acestea:

  • Fiecare unitate de criptomonedă trebuie să aibă egalitate de 1:1 cu moneda tradițională;
  • Colectarea se va limita la depozite deschise într-o instituție de credit europeană sau la o parte de colectare lichidă;
  • Toate entitățile care vor activa în domeniu vor fi nevoite să se înregistreze în UE.

În prezent, în lume, sunt puține țări care au sau plănuiesc să lanseze criptomonede regionale sau naționale.

Banca Națională a României a anunțat, în februarie 2018, că descurajează orice implicare a instituțiilor de credit locale în sectorul criptomonedelor, din cauza riscurilor de reputație. Banca a reamintit că a mai emis un astfel de avertisment în martie 2015, după care băncile locale au închis conturile bancare ale unor case de schimb de criptomonede.  În martie 2018, ANAF a anunțat că veniturile din tranzacții cu criptomonede sunt supuse impozitării.

Foto: Karolina Grabowska (Pexels)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *