Facebook analizează dezinformarea anti-vaccin: grupuri mici sunt responsabile de 50% din comentariile conspiraționiste
În lupta sa împotriva dezinformării privind virusul COVID-19, compania Facebook a realizat un studiu al conținutului postat pe platforma de socializare pentru a înțelege de ce sunt răspândite ideile care contribuie la neîncrederea populației privind vaccinarea.
Potrivit unor documente obținute de The Washington Post, cercetările au descoperit o legătură între comunitățile care sunt sceptice față de vaccinuri și cele afiliate cu QAnon (conspiraționist, pro-Trump).
Studiul Facebook privește conținutul din SUA, în colaborare cu 60 de experți în sănătate publică pentru a examina atitudinile față de vaccinuri. Sociologii companiei au împărțit utilizatorii, grupurile și paginile din SUA în 638 de segmente a câte minim 3 milioane de utilizatori.
Rezultatele arată că peste 50% din conținutul care propagă idei anti-vacciniste aparține de 10 grupuri din cele 638. Dintre utilizatorii înregistrați în aceste grupuri, 111 au publicat mai mult de jumătate din opiniile anti-vaccin răspândite.
Deși Facebook luptă împotriva dezinformării asupra efectelor pandemice ștergând conținutul fals și instigator la încălcarea ordinii publice, acest gen de conținut identificat în cadrul studiului nu se încadrează în limitele interdicției. Multe dintre postările identificate sunt comentariile publicate în cadrul altor postări, cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor. Reacția de îngrijorare se poate răspândi ca un ecou în grupuri, determinând refuzul imunizării cu vaccinurile aprobate.
Aproximativ 30% dintre americani, dintre care jumătate din toți bărbații republicani, au răspuns în cadrul unui sondaj că nu intenționează să primească unul dintre cele trei vaccinuri aprobate la nivel federal, potrivit The Washington Post.
Principalele motive de îngrijorare cu privire la cele 3 vaccinuri aprobate anti-Covid sunt legate de efectele secundare, neîncrederea generală în vaccinuri și dorința de a mai aștepta și de a se vaccina ulterior, potrivit unui studiu Associated Press-NORC realizat la sfârșitul lunii ianuarie.
Articole asemănătoare
Jurnalista Emilia Șercan, amenințată. Reporteri fără Frontiere invită autoritățile să ia măsurile necesare
Cele mai așteptate tehnologii în 2022
Omagiu adus lui Jamal Khashoggi: logodnica acestuia a publicat prima carte despre jurnalist
Unde fugim când fugim de Facebook? 8 platforme-alternativă
YouTube elimină zeci de mii de videoclipuri privind războiul din Ucraina