Dezinformarea de pe WhatsApp ar fi scăzut cu 70%

Odată cu criza epiiddmiologică, giganții tehnologici au încercat să adopte noi măsuri prin care  să oprească răspândirea dezinformării despre coronavirus.

Google și Facebook au început să afișeze mesajele Organizației Mondiale a Sanatatii și la orice căutare privind COVID-19, în timp ce WhatsApp a redus semnificativ numărul de persoane cărora un utilizator putea să le dea forward.

Iar decizia WhatsApp pare că a dat roade, întrucât aplicația de mesagerie ar fi înregistrat o scădere de 70% în ceea ce privește numărul de mesaje distribuite masiv – genul care ar fi conținut dezinformare, arată BBC.

Însă specialiștii din domeniu susțin că este prematur să ne bucurăm, întrucât dispariția dezinformării de pe WhatsApp ar putea fi un fenomen organic. Ar urma, în schimb, să vedem un nou val de informații false, pe măsură ce tot mai multe țări se pregătesc să relaxeze măsurile de prevenție. 

Directorul Centrului pentru Combaterea Urii Digitale din Regatul Unit subliniază că procentul folosit de WhatsApp poate să creeze confuzie, întrucât nu precizează ce sistem de măsurare s-a folosit pentru determinarea scăderii de 70%.

“Cifra de 70% pare să mascheze multă complexitate pe un subiect în care nuanța este importantă din punct de vedere critic“, afirmă Imeran Ahmed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *