Expert CEPA: “Rusia duce o campanie de dezinformare în România”

Într-un interviu recent pentru site-ul ziare.com, Corina Rebegea, coordonatorul Initiativei SUA-Romania din cadrul CEPA avertiza cu privire la faptul că Rusia experimentează diverse metode de propagandă și dezinformare în spatiul online din România.

„În România e foarte vizibil ceea ce eu numesc un ecosistem al dezinformării. Din el fac parte site-urile tipice sau oficiale de propagandă, cum este Sputnik, site-uri obscure de știri care prezintă viziuni și narative favorabile Kremlinului, precum și site-uri marginale, cu teorii ale conspirației care răspândesc aceleași elemente narative și folosesc aceleași tehnici. (…)
Nu în ultimul rând, și poate cel mai îngrijorător, este că în zona de opinie mainstream găsim presă, formatori de opinie și politicieni despre care e greu să spunem că sunt sau nu pro-Kremlin, însă, cu siguranță, fac afirmații și analize în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru PressOne.ro, Corina Rebegea, analist CEPA, singurul think tank american dedicat situației politice din Europa Centrală și de Est.

Aceasta a mai precizat că site-urile de propagandă rusești „apar și dispar”, de aceea sunt greu de monitorizat, dar tehnicile folosite sunt „destul de ușor de identificat”.

„Una faimoasă în intreaga lume este cea legată de George Soros. Din SUA până în Rusia, el este inamicul numarul unu care, prin fundațiile sale, lucrează pentru ‘ocupația mondială’, pentru a răsturna guverne și a instaura guvernul global.

O a doua ar fi cea legată de greșeala istorică de a fi intrat în UE și mai ales în NATO. Iar aici există o multitudine de sub-narative: NATO aduce mai multă insecuritate decât securitate, pentru că ne face o țintă pentru Rusia, care, aflându-se în defensivă, va reacționa; NATO nu poate apăra pe nimeni, cu atât mai puțin România, pentru că Rusia e superioară militar; UE și NATO nu fac altceva decât să ne manipuleze în slujba unor interese meschine”, a mai declarat Corina Rebegea în interviul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *