După trei ani, jurnalista australiană Cheng Lei a vorbit din închisoarea chineză: „Cel mai mult îmi lipsesc copiii mei”

În acest weekend, se împlinesc trei ani de când jurnalista australiană Cheng Lei este ținută în detenție în China. Ea a vorbit pentru prima dată în public, într-o „scrisoare” adresată acasă.

Ea a reușit să trimită acest mesaj dictându-l diplomaților care vorbesc cu ea în fiecare lună, conform BBC.

„Mi-e dor de soare. În celula mea, lumina soarelui strălucește prin fereastră, dar pot sta în ea doar 10 ore pe an”, a declarat Cheng Lei într-o scrisoare deschisă adresată poporului australian.

Jurnalista mai spune că „nu-i vine să creadă că evitam soarele când trăiam în Australia”. Ea a mai adăugat: „Probabil că va ploua în primele două săptămâni în care mă voi întoarce în Melbourne”.

Scrisoarea este plină de amintiri ale lui Cheng Lei despre Australia, unde a locuit de la vârsta de 10 ani.

Ea a spus că îi este dor de sarea de mare, de umorul negru, de tropicele din Queensland și de cerul albastru nesfârșit din Australia de Vest, precum și de nisipul dintre degetele de la picioare.

Cu toate acestea, finalul scrisorii sale conține probabil cel mai important rând: „Cel mai mult îmi lipsesc copiii mei”.

O monedă de schimb?

În acest weekend se împlinesc trei ani de când Cheng Lei este deținută. La acel moment, ea lucra pentru postul de televiziune de stat în limba engleză CGTN din China.

În primele șase luni de detenție, ea a fost ținută în izolare fără a fi acuzată. În luna martie a anului trecut, jurnalista a fost judecată în secret și așteaptă de un an și patru luni să fie condamnată.

Deoarece acest caz este etichetat ca fiind „secret de stat”, China s-a folosit de acest concept vag pentru a reține informații despre acest caz jurnalistei, familiei acesteia și diplomaților australieni.

Nu este clar de ce China nu o acuză pe Cheng Lei. Cu toate acestea, unele persoane au speculat că Beijingul a vrut să o folosească ca monedă de schimb cu omologii săi australieni. Premierul australian Anthony Albanese a fost invitat la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping. Opinia publică consideră că el nu ar trebui să facă această călătorie până când atât Cheng Lei, cât și un alt Yang Hengjun nu vor fi eliberați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *