DNSC spune că România a fost ținta unor atacuri cibernetice, de la începutul invaziei din Ucraina
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică a declarat că România a fost supusă unor atacuri cibernetice la patru zile după începutul războiului din Ucraina. IP-ul atacatorilor provenea din Rusia, însă nu s-a descoperit nici o conexiune cu regimul de la Moscova.
Dan Cîmpean, directorul DNSC, a afirmat pentru Politico că România a înregistrat o ”creștere spectaculoasă” a atacurilor cibernetice asupra infrastucturii digitale românești. Creșterea este de aproape 100 de ori mai mare decât o zi obișnuită.
Adresele de IP urmărite de autoritățile românești proveneau -în principal- din Rusia, însă unele dintre ele aveau ca punct de origine SUA. O conexiune clară între aceste atacuri și autoritățile din Rusia nu s-a putut stabili, însă aceste atacuri confirmă (parțial) fricile statelor baltice care se tem de un efect de spillover cu privire la războiul cibernetic.
Rusia și Ucraina se atacă reciproc și în mediul digital, iar UE și-a exprimat îngrijorările cu privire la atacurile cibernetice provenite din Rusia care ar putea viza state membre tocmai pentru a le provoca să intre în conflict.
România face parte din echipa Uniunii de specialiști în securitate cibernetică care să ajute Ucraina să facă față mai ușor acestor atacuri, dar deocamdată acținile ei sunt minimale pentru că așteaptă indicații precise din partea guvernului ucrainean.
”Nu există o creștere exponențială a incidentelor la nivel european. România, deși a avut parte de un grad mai ridicat de atacuri în primele zile ale conflictului, este o excepție”, a declarat Dan Cîmpean pentru Politico.
Deși nu se poate demonstra că în spatele acestor atacuri a fost regimul de la Kremlin, ele sunt primele cazuri de atacuri cibernetice legate de invazia din Ucraina și îndreptate asupra unui stat UE.
Vestea bună e faptul că acest eveniment pare a fi unul izolat și nu face parte dintr-o acțiune coordonată de escaladare a conflictului cibernetic de care UE se teme.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro: Cât de aproape este Amazon de a intra în România? Directorul executiv ARMO răspunde
Zvonul candidaturii lui Crin Antonescu: între mit și realitate
Lucian Mîndruță, din nou pe TV. Va prezenta emisiunea “Ediția de Dimineață”, la Digi24
Manipulare crasă a „jurnalistului” George Harabagiu referitoare la huiduielile la adresa Gabrielei Firea de pe Arena Națională
Telefoane cu banii de înrolare. Propaganda rusă încurajează bărbații să se înscrie în forțele armate