Dezinformarea rusă continuă să se răspândească în Europa, în ciuda sancțiunilor

Atunci când UE a interzis două dintre cele mai cunoscute canale de dezinformare rusești, părea o victorie importantă. Timp de ani de zile, Sputnik și RT au dominat campaniile menite să destabilizeze națiunile europene, răspândind minciuni și susținând agenda Kremlinului.

Cu toate acestea, dezinformarea este alunecoasă. Nu este atât de ușor să îi interzici existența și, cu siguranță, internetul oferă numeroase modalități pentru ca părțile interesate să își continue activitatea.

Un raport realizat de NewsGuard, o firmă din New York care studiază și urmărește dezinformarea online, a identificat 250 de site-uri web care răspândesc în mod activ dezinformarea rusă cu privire la războiul din Ucraina. Cele mai multe dintre ele sunt în limba engleză, însă există câteva și pentru publicul vorbitor de franceză, germană și italiană, scrie The Washington Post.

În timp ce despre unele dintre ele se știa că au legătură cu Kremlinul, celelalte au fost identificate doar după ce au început să copieze aceleași narațiuni.

NewsGuard consideră că Rusia înființează „sleeper sites”, care sunt crescute încet prin postări generaliste, iar apoi trec la propagandă sau dezinformare atunci când este convenabil.

„Rușii sunt mult mai deștepți”, a declarat celălalt co-CEO al NewsGuard, Steven Brill.

Occidentul și companiile de tehnologie vor trebui să facă mai mult

Inclusiv RT și Sputnik, cele două instituții interzise de Uniunea Europeană pe motiv că sunt vehicule de propagandă ale Kremlinului, au reușit să ocolească sancțiunile. O analiză din iulie a Institutului pentru Dialog Strategic arată că RT a creat cel puțin 12 site-uri web noi, în germană, spaniolă, franceză și engleză, folosindu-și uneori conturile de social media pentru a promova noile pagini web.

De exemplu, Centrul pentru Situații de Dezinformare a remarcat că o parte din conținutul video al RT apare pe rețelele de socializare sub un nou nume de marcă și logo.

Aceste dezvăluiri ar trebui să impulsioneze statele occidentale și platformele de social media să aplice măsuri mai largi. O opțiune ar fi vizarea mesajelor în locul blocării câtorva site-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *