Prin noiembrie trecut, Macron dăduse un interviu pe un mare număr de teme și de acolo i se atribuie ideea stranie că armata europeană, despre al cărei proiect s-a vorbit și săptămâna aceasta la reuniunea informală de la București a miniștrilor apărării din UE, ar trebui să ne apere de SUA.
La fel înțelesese și Donald Trump, ceea ce a generat o reacție furioasă. Care e însă adevărul?
Iată cum e prezentată fraza lui Macron în acest text publicat pe platforma Contributors:
— „Avem nevoie de o armată care să apere Uniunea Europeană de Rusia, de China sau chiar de Statele Unite”.
Totul e eronat acolo, iar dacă nu ar fi o eroare din neglijență ar fi minciună și dezinformare. Președintele Franței nu putea spune o asemenea enormitate. Iată fragmentul, scos într-adevăr dintr-un text în care mai departe Macron invocă necesitatea unei armate europene. Dar nu ca UE să se apere militar de SUA. SUA au fost menționate de Macron astfel:
— «Quand je regarde le monde où nous vivons, l’Europe est de plus en plus fracturée. Quand je regarde le monde où nous vivons, vous avez des puissances autoritaires qui réémergent et qui se réarment aux confins de l’Europe. Nous sommes basculés par les tentatives d’intrusion dans le cyberespace et l’intervention d’ailleurs dans notre vie démocratique de plusieurs… Nous nous devons nous protéger à l’égard de la Chine, de la Russie et même des Etats-Unis d’Amérique.».
— «Când privesc lumea în care trăim, Europa e din ce în ce mai fragmentată. Când privesc lumea în care trăim, avem puteri autoritare care se ridică iar și se reînarmează în marginea Europei. Suntem dați peste cap de tentative de pătrundere în ciberspațiul nostru și de intervenții în viața democratică a mai multora… Trebuie să ne protejăm de China, de Rusia și chiar de SUA.»
Macron se referea așadar la spionajul cibernetic, invocând necesitatea de a ne proteja, la faptul că SUA a ascultat vreme îndelungată telefonul lui Merkel, lucru recunoscut, și probabil telefonul altor șefi de stat, la spionajul industrial de asemenea. Vorbea de intruziuni în ciberspațiu, unde Europa trebuie să se protejeze chiar și de SUA, lucru elementar. Internet, așadar, nu armată.
Să comparăm acum cu fraza deformată citată lejer în Contributors:
„Avem nevoie de o ARMATĂ care să apere Uniunea Europeană de Rusia, de China sau chiar de Statele Unite”. Fraza, așa cum e citată, nu există în textul lui Macron. Orice om de bună credință vede că fraza a fost într-adevăr scoasă din context și deformată.
Cum ea vine în capul textului din Contributors, valoarea analizei care urmează e stricată cu totul. Iată cum se naște dezinformarea, chiar și involuntar: un respectat politolog care publică în Contributors falsifică un citat, sau îl preia fără să meargă la sursă, iar o grămadă de naivi devin și mai antieuropeni și mai antifrancezi cu ocazia asta.
Articole asemănătoare
Meta actualizează aplicația Messenger cu opțiunea de criptare a mesajelor
Povestea Hotnews: primii care au dat știrea în online
TOP 6 personaje create de Mihai Bendeac: un suflu nou pentru umorul românesc
Fake news-ul cu Ion Iliescu: cine ar putea demonta mai bine PSD-ul decât creatorul acestuia? EXCLUSIV
Un jurnalist american a fost ucis în Ucraina: „A fost împușcat și a rămas în urmă”