Adevăr sau provocare în discursul lui Dragnea? Fact Check 4: Instigă Iohannis la violență?

Editiadedimineata.ro și Mediastandard.ro abordează fact check 4 care verifică afirmația lui Liviu Dragnea, conform căreia președintele Klaus Iohannis ar fi instigat la violență.

Cum era vorba aia cu „hoțul strigă hoții”? După intervențiile ilegitime ale Jandarmeriei în timpul protestelor din 10 august, în urma cărora 452 de persoane au fost rănite, iar Ministerul de Interne nu își asumă violențele Jandarmeriei, Liviu Dragnea îl acuză pe Klaus Iohannis de instigare la violență.

Un fost președinte al României avea o vorbă: „Când simți că ți se crapă gheața de sub picioare, fă-i pe oameni să se uite spre cer”. Se pare că și președintele PSD mizează pe aceeași variantă, dorind să arunce atenția asupra opoziției și a lui Iohannis, pentru a putea scăpa de acuzațiile care i se aduc.

Ce spune Liviu Dragnea:

Aseară, la Antena 3, Liviu Dragnea (printr-o beție de cuvinte care îi caracterizează fiecare discurs, atunci când nu este pus într-o situație favorabilă) a specificat că: Ceea ce a făcut Iohannis cu acea postare pe Facebook iresponsabilă din partea unui şef de stat, să descurajezi jandarmii, care au acţionat conform legii, şi tu să inciţi în continuare la violenţă, exact în minutele în care acea fată mai avea puţin şi era linşată de acele brute. Aceia erau oameni, aceia erau paşnici. Tot ce a început Orban, Gorghiu, şi alţi pe la TV, nu au zis nimic că au dat foc, dădeau cu bucăţi din caldarâm. Erau organizaţi, să nu mai stea în primul rând. Să stea în spate cu 4, 5 rânduri, să îi incite şi pe cei din faţă.”

Ca la fiecare ieșire a sa, Dragnea încearcă să manipuleze opinia publică, astfel încât el să pară garantul respectării Constituției, cel care susține democrația. Acesta analizează declarația lui Iohannis și nu consideră că Jandarmeria a acționat disproporționat.

„Nu pot fi de acord cu violenţele, cu excepţia lui Iohannis care a spus că jandarmii trebuie să îi lase pe oameni să protesteze. Jandarmii erau loviţi şi Iohannis le zicea, lăsaţi-vă loviţi, să intre în Guvern. Lui şi PNL –ului, lor le place violenţa. Ştiu exact că dacă acest guvern merge până în 2020, ei ştiu că vor avea un scor de prăbuşire şi la locale, prezidenţiale şi parlamentare. Ei pot intra în coşul de gunoi al istoriei. (…)Nu am de unde să ştiu cum au gândit cei din dispozitivul Jandarmeriei, dar probabil tocmai din aceste motive. Erau aceste focare de violenţă care se tot regrupau, tot dădeau foc. Cred că din cauza asta. Dar sunt absolut convins că Jandarmeria a acţionat legal şi nu am văzut nicio disproporţie”, a punctat Dragnea.

Observăm clar că, în vocabularul lui Liviu Dragnea, laitmotivul este „violență”, și implicit, violența indusă de Iohannis.

Ce spune Klaus Iohannis:

Prima ieșire a lui Klaus Iohannis a fost în seara protestelor:

Cum a încercat Dragnea să-l atace pe Iohannis:

Ulterior, a venit și replica lui Dragnea, care apăra intervențiile Jandarmeriei, desi ei au fost cei violenți și îl acuză pe Iohannis că este „sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste”.

„Evenimentele violente din Piaţa Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democraţie. Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu „Guvernul său”, aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat”, a declarat Liviu Dragnea.

Cum a încercat PSD să justifice adevărata violență a Jandarmeriei: 

Propaganda PSD a încercat să legitimeze acțiunile jandarmilor prin emiterea celebrului fake news cu femeia jandarm, care risca să rămână paralizată, iar a doua zi, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara: „Nu are ruptură de coloană cervicală, este bine, s-a ridicat din pat, a comunicat…”. Mai multe detalii AICI și AICI.

Orice declarație a celor din PSD și Jandarmerie punea în prim-plan această știre, cu tendințe lacrimogene, deoarece în conferința de presă a Jandarmeriei, Militaru a ținut să specifice faptul că cea mai grea sarcină a sa a fost definită de momentul în care a fost nevoie să anunțe familia tinerei de o posibilă fractură cervicală.

Ce a declarat Iohannis în urma protestelor: 

  • În seara de 13 august, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj video de la Cotroceni, prin care, și de această data critică intervenția Jandarmeriei, deoarece: „Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, atacarea femeilor și copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți”.

Președintele a transmis un mesaj de unitate și îi îndeamnă pe cei din PSD să guverneze în interesul românilor: Nu avem nevoie de instabilitate și de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta și în continuare dacă sunt ignorați. PSD trebuie să înțeleagă că actuala conducere a partidului și a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung. Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor.

În același timp, fac un apel la societatea civilă. Nu vă lăsați descurajați de actuala situație, lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor! Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică întrucât contribuțiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucruri.”

Cum percepe PSD această declarație:

Așa cum era de așteptat, membrii PSD l-au atacat pe președinte că iar alimentează violențele. Rovana Plumb, președintele Organizației Femeilor Social Democrate, a precizat că declarațiile lui Iohannis au condus la divizarea societăţii, aceasta precizând că sunt de condamnat astfel de acţiuni: „Toată această situaţie a fost generată şi propagată de mesajele şi acţiunile de incitare la nesupunere civică şi haos transmise în spaţiul public de liderii şi reprezentanţii partidelor din Opoziţie. Resping cu fermitate orice agresiune împotriva unei femei care îşi făcea datoria de a asigura protecţia protestatarilor paşnici. Totodată, condamn toate încercările domnului preşedinte Iohannis şi ale partidelor din Opoziţie pentru divizarea cetăţenilor, sfidarea ordinii publice, dezinfomarea şi instigarea de a pune presiune pe membrii Guvernului. OFSD dezaprobă categoric actele de violenţă care au deturnat demonstraţia din 10 august 2018 şi face un apel către preşedintele Klaus Iohannis şi liderii Opoziţiei să înceteze cu afirmaţiile iresponsabile pentru că România are nevoie de normalitate şi stabilitate. Puterea se câştigă prin vot democratic şi nu prin alte mijloace nedemocratice şi prin violenţă”.

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, forțează aceste declarații și depune plângere penală împotriva lui Iohannis: „Am depus următoarea PLÂNGERE PENALĂ: Pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 369 Cod penal – Incitarea la ură sau discriminare de către numitul Klaus Werner Iohannis. Astfel, la data de 4 august 2018, Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a incitat la ură şi discriminare împotriva unei categorii de cetăţeni ai României, membri, simpatizanţi sau alegători ai Partidului Social Democrat (PSD). (…) Toate aceste declaraţii şi activităţi au culminat cu declanşarea manifestărilor violente ale unor indivizi (neidentificaţi încă în totalitate la această dată) ce s-au derulat în data de 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, activităţi care au avut ca scop declarat înlăturarea din funcţie a Guvernului României, legitim învestit. Acestea s-au derulat pe fondul de instigare la ură, derulat în mod constant de numitul Iohannis, începand cu anul 2016, anul în care partidele de guvernământ au câştigat alegerile parlamentare în mod legitim şi au format un guvern.”

Întrebarea care persistă este: Care parte din discursul lui Iohannis instigă la violență, când acesta critică violența?

Deși, după proteste, anumiți membrii PSD au amenințat protestatarii, acest lucru este ignorat de Liviu Dragnea, care apără acțiunile Jandarmeriei, considerând că a acționat legitim. Comunicarea între Dragnea și apropiații săi nu este însă foarte eficientă, întrucât, Carmen Dan a precizat că au fost identificare cinci situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit acte de violență, contrazicându-l astfel pe liderul său de partid.

Așadar, ridicăm o întrebare-cheie: cine este violent față de cine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *