De la anti-vaccinism la războiul din Ucraina: site-urile slovace de dezinformare au schimbat narativul
Site-urile care mai ieri promovau mesaje anti-vaccin s-au orientat către un subiect mai presant: războiul. În câteva zile, sursele online de dezinformare au trecut de la a propovădui pretinsul adevăr despre vaccinurile anti-COVID la a răspândi informații false despre conflictul din Ucraina – care, întâmplător, sunt în beneficiul Rusiei.
O investigație citată de Balkan Insight a observat că o astfel de schimbare s-a petrecut și la site-urile slovace care promovează narative false. Inclusiv poliția s-a văzut nevoită să avertizeze populația cu privire la efectele informațiilor false, transmițându-le cetățenilor să nu uite că „cei care susțineau că aveți un cip metalic în voi după vaccinare, astăzi susțin că soldații ruși au găsit laboratoare biologice americane sinistre în Ucraina.”
Nevoia de a rămâne relevante
Trecerea bruscă de la un subiect la altul a fost remarcată anterior pandemiei de COVID și războiului ucrainean. În fapt, efortul ar fi pus pe seama nevoii de a rămâne relevante, a explicat expertul Tomas Krisak pentru Slovak Spectator.
Multe dintre profilurile de social media și site-urile care se angrenează în dezinformare nu au fost create în timpul pandemiei, ci au cultivat un public neîncrederea publicului în autorități și media, ca ulterior să le livreze fake news care să fie ușor de crezut.
Compania Gerulata Technologies susține că, de la începutul invaziei în Ucraina, unele pseudo-publicații care nu au mai produs niciun conținut în ultimii ani au ajuns să livreze sute de articole pe zi. Opinia generală din rândul experților este că narativele împinse prin aceste campanii servesc intereselor Moscovei.
Mai mult, primele activități pro-ruse din spațiul online slovac au apărut de prin 2010, abordând diverse subiecte sensibile – inclusiv legitimarea anexării peninsulei Crimeea în 2014 și alimentarea îndoielilor că separatiștii pro-ruși au doborât avionul de pasageri MH17. Aceleași entități se folosesc și de subiecte importante din presa mainstream pentru a menține engagementul propriului public.
Vaccinul și opiniile geopolitice
Pentru a afla dacă există vreo legătură între opiniile despre vaccin și afinitățile geopolitice, Institutul de Sociologie al Academiei Slovace de Științe a realizat un sondaj în acest sens. Datele colectate relevă faptul că 20,8% dintre slovacii nevaccinați au declarat că sunt întotdeauna sau uneori de partea Rusiei. Dintre respondenții vaccinați, doar 4,8% au aceeași opinie.
Un raport similar există și atunci când vine vorba de apropierea de valorile vestice sau cele estice. În timp ce doar 24,2% dintre vaccinați consideră că Europa de Est este mai apropiată decât cea de Vest, opinia este împărtășită de 40% dintre nevaccinați.
„Oamenii care nu au încredere în mass-media sau în guvern caută automat alternative la realitatea prezentată, iar acestea se traduc prin atitudini anti-vaxx și pro-ruse”, a explicat Sociologul Robert Klobucký de la Academia Slovacă de Științe.
Saltul galopant al dezinformării spre subiectele momentului nu este surprinzătoare: în fond, face parte din logica dezinformării de captare și exploatare a atenției prin confirmarea unor bias-uri deja existente. În aceeași manieră, campaniile de manipulare duse de site-urile care dezinformează au scopuri bine stabilite, care în mare parte din cazuri se traduc în influențarea publicului sau câștigurile materiale.
Cred ca trebuie mai intai sa elucidati aspectele pandemiei cand oameni testati pozitiv dar fara simptome si care n au consumat lilieci erau luati cu izoletele si dusi in spitalele mortii intr-un show mediatic fara precedent