
Cum se poate feri România de influenţa Rusiei
Expertul Mark Galeotti descrie o adevărată caracatiţă a influenţei ruseşti. Capul ei e chiar Vladimir Putin. Ce e surprinzător e cât de diverse sunt tentaculele acestei caracatiţe, de la armata, la mediul de afaceri, campanii de dezinformare şi chiar Biserica Ortodoxa Rusă. În ceea ce ne priveşte pe noi, românii, mesajul lui Mark Galeotti e cât se poate de clar. Lupta anticorupţie e cheia. Aici se află principala vulnerabilitate a ţării noastre. Şi încă mai avem mult de lucru aici. Asta ar fi vestea proastă. Vestea bună pare să fie că, deocamdată, în România nu există încă un cal troian rusesc. Adică un agent local de influenţă, la fel cum a devenit, de bunăvoie, Viktor Orban în Ungaria.
Mark Galeotti, expert în politica Rusiei afirmă că “pe de-o parte, România e o ţară care, la fel ca altele din centrul şi sudul Europei, încă îşi dezvoltă structurile democratice. Sunt anumite probleme legate de corupţie, de dificultăţi în a urmări investiţiile străine în economia sa şi probleme legate de faptul că oamenii încă pun sub semnul întrebării structura proceselor democratice. Există, deci, puncte vulnerabile pe care ruşii pot şi chiar le exploatează. De cealaltă parte, nu vorbim despre o ţară în care să existe vreo afinitate puternică faţă de Rusia. Nu există legături culturale, istorice sau politice puternice. Ce încearcă, deci, ruşii să facă nu e să captureze statul, ci să depisteze punctele vulnerabile pe care le pot exploata pentru a exercita influenţă”.
Articole asemănătoare
Defrișările din România, subiect pentru un nou documentar pe Netflix. Mafia lemnului a agresat echipa de filmare
Meta neagă că ar fi amenințat cu închiderea Facebook și Instagram în Europa
Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de 400 de milioane de dolari
Şase posturi de propagandă ale Rusiei ar putea fi închise de Republica Moldova
Dezinformare de manual: propaganda pro-rusă inventează o falsă mobilizare la arme în România pentru moldovenii cu cetățenie română