Cum arată propaganda Kremlinului post-mobilizare: învinovățirea NATO și blamarea comisarilor

Frenetica așa-zisă mobilizare parțială a rușilor s-a dovedit a fi un fiasco, deoarece mulți bărbați au fugit din țară, în timp ce mamele și partenerele lor au ieșit în stradă pentru a condamna măsura. Este posibil să fi fost un șoc pentru regim, deoarece Kremlinul s-a dovedit în trecut a fi victima propriei propagande.

Dar statul rus știe cum să gestioneze o chestiune delicată: prin mai multă propagandă.

Meduza a obținut o copie a noilor direcții date de administrația Putin instituțiilor media rusești de stat și pro-guvernamentale. În acest document, se precizează că, atunci când se ajunge să se dea vina pe cineva pentru mobilizare, trebuie reiterat faptul că NATO este o amenințare comună, în timp ce furia oamenilor ar trebui să fie redirecționată către comisarii militari ai țării.

„Poporul rus trebuie să se unească împotriva amenințării NATO”

Statele NATO știu deja că regimul lui Putin folosește Alianța Occidentală ca pe un inamic din umbră, ca o cortină pentru propriile acțiuni agresive. În timp ce, în trecut, presa rusă a acuzat NATO pentru o serie de motive, în ultimii ani, propaganda de stat o folosește ca scuză pentru acțiunile militare din Ucraina – atât în 2014, cât și în 2022.

Nu este cu adevărat o surpriză faptul că noul plan de propagandă afirmă că rușii trebuie să fie uniți împotriva unui inamic comun și să lupte într-un „război al poporului”, întrucât Rusia a câștigat războaiele din trecut doar atunci când „toată lumea” din țară a contribuit. Așadar, în acest caz, amenințarea comună propusă este NATO: „poporul rus trebuie să se unească împotriva amenințării NATO”, pentru că, se arată în document, alianța este hotărâtă să „dezmembreze și să jefuiască” Rusia.

„Nu mai este acceptabil să stăm pe margine și să aruncăm întreaga povară a responsabilității asupra soldaților contractuali și a milițiilor populare din Donbas. Linia frontului are o lungime de peste 1.000 de kilometri, iar soldații ruși și poporul rus sunt uciși de mercenari NATO și teroriști ai regimului de la Kiev care folosesc arme NATO”, scriu autorii ghidului media, rezumând teza lor centrală.

Autorii mai scriu că „Rusia nu luptă în niciun caz împotriva Ucrainei, ci împotriva NATO. Occidentul a interzis Kievului să poarte negocieri cu Rusia. Agențiile de informații ale NATO adună date despre teritoriul rusesc cu scopul de a ordona Ucrainei să mute luptele în Rusia”.

Crimeea și regiunile separatiste, folosite ca scuză

Pentru a convinge și mai tare publicul de așa-zisa amenințare occidentală, organizațiile media sunt încurajate să vorbească despre atacurile asupra granițelor și Crimeei, ca și cum Rusia este deja atacată de NATO.

Organizațiilor pro-guvernamentale le este transmis să includă și „un discurs cât mai direct posibil” din partea locuitorilor din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk și din alte teritorii ucrainene ocupate. Subiecții intervievați ar trebui să manifeste „entuziasm” și „recunoștință”, dar și să se refere la Putin ca fiind un „protector” care „a răspuns la cererea oamenilor”. 

Aceste materiale, mai precizează documentul, ar trebui „să stârnească bucurie” în rândul publicului rus.

Imaginea lui Putin, spălată

Un alt aspect discutat în cadrul documentului este imaginea liderului de la Kremlin. Dacă imaginile din Donețk și Luhansk ar trebui să-l portretizeze pe Vladimir Putin drept un salvator al populației rusofone, media pro-guvernamentală va trebui și să mai domolească ura de acasă.

Autorii spun că trebuie subliniat faptul că Putin a anunțat mobilizarea „chiar în momentul în care aceasta a devenit esențială și ar crește semnificativ capacitatea Rusiei de a atinge obiectivele operațiunii militare speciale”. Cu alte cuvinte, mass-media trebuie să lase impresia că Putin nu a avut altă opțiune decât să declare așa-numita mobilizare parțială – care, oricum, afectează „doar  1%” din populația Rusiei care poate fi recrutată, mai spune documentul.

Iar dacă protestele cetățenilor nu se va domoli, autoritățile ruse speră să „redirecționeze furia către comisarii militari ai țării”, întrucât „exagerează pentru a atrage favoruri, în loc să lucreze eficient prin recrutarea de luptători experimentați”. Solovyov a cerut deja ca comisarii militari lipsiți de scrupule să fie „împușcați”, în timp ce șefa RT, Margarita Simonyan, a declarat că acționează „ca și cum ar fi fost trimiși de Kiev”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *