[INEDIT] Cine sunt hackerii aflați în spatele ștergerii de pe Youtube a videoclipului Despacito

Trăim vremuri interesante. Iar frauda este la ordinea zilei.

Iar dacă până de curând data breaching-ul era în prim plan, iată că ruda sa cu istorie ceva mai îndelungată, hacking-ul, revine în actualitate. Mai precis, cu ocazia ștergerii de pe YouTube a unui videoclip ce nu mai are nevoie de nicio prezentare – Despacito.

Dar pentru că totul pare posibil în această epocă în care informațiile nu mai prezintă nicio siguranță din momentul în care sunt online, iată că nici succesul epocal al acestui videoclip, devenit primul din istorie care atingea 5 miliarde de vizualizări, nu mai avea cum să fie ceva sculptat în piatră.

Așa se face că marți, în fatidica zi de 10 aprilie 2018, un grup de hackeri cunoscut cu nick-urile prosox și kuroi’sh au executat deja fabuloasa operațiune de debarcare a bietului Despacito de pe YouTube, lăsând în locul acestuia o imagine cu o bandă armată din serialul Netflix La Casa de Papel (a.k.a. Money Heist).

Sigur, pe lângă campionul vizualizărilor all-times, pe lângă care Gangnam Style pare deja o mică filmare de provincie cu dansatori improvizați de la căminul cultural al satului, încă o serie de artiști au fost afectați de acțiunea hackerilor: printre alții, Shakira, Selena Gomez, Taylor Swift și Drake și-au văzut titlurile videoclipurilor schimbate în urma folosirii unui script special.

Gestul hackerilor a fost motivat politic, aceștia lăsând mesajul Eliberați Palestina! în urma atacului împotriva artiștilor mai sus menționați. O cercetare asupra identității acestora a relevat însă faptul că aceștia sunt doi adolescenți implicați și în alte atacuri informatice, unul dintre acestea fiind executat recent chiar împotriva NASA de către tânărul de origine marocană Nassim, persoana aflată în spatele nickname-ului Prosox.

Sursa foto: tsugi.fr

O cercetare mai amănunțită asupra celeilalte persoane implicate în atac întărește suspiciunile privind originile albaneze ale acestuia, Kuroi’sh părând a fi una și aceeași persoană cu hackerul AMAR^SHG, parte a unui grup de hackeri albanezi cunoscut sub numele de Shkupi Hackers Group.

Sursa foto: twitter.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *