Cititorii Apple Daily din Hong Kong și-au arătat pentru ultima oară susținerea față de ziar
După 26 de ani de activitate, ziarul Apple Daily din Hong Kong, considerat un etalon al luptei pentru democrație, și-a încetat activitatea. Însă nu înainte ca cititorii să-și arate pentru ultima oară susținerea față de activitatea redacției, în ciuda ploii care s-a abătut asupra metropolei.
BBC relatează că s-au făcut cozi la chioșcurile de ziare din primele ore ale dimineții, publicul sperând să prindă ultima ediție a publicației – care a fost un omagiu pentru cititorii săi, cu titlul: „locuitorii din Hong Kong își iau rămas bun în ploaie”.
Postările de pe social media mai arată că multe dintre chioșcuri au limitat vânzarea ediției finale la două exemplare de persoană, în speranța că vor ajunge pentru toți doritorii. Apple Daily s-a așteptat la o astfel de susținere, dat fiind faptul că tirajul a fost crescut la un milion de copii – de zece ori mai mult decât ar fi tipărit în mod normal.
Prezența online a ziarului a dispărut
Odată cu varianta print, a dispărut și site-ul, dar și conturile de pe rețelele de socializare. Nieman Lab notează că site-ul Apple Daily se redirecționează acum către un aviz de închidere, iar conținutul acestuia a fost șters.
„Apple Daily a ascuns un mesaj „當 言論自由 變成 一種 罪” / („Când libertatea de exprimare devine o infracțiune”) în imaginea bannerului din e-mailul privind sfârșitul serviciului de newsletter”, a scris un internaut pe Twitter.
„După ultima ediție a Apple Daily de aseară, prezența online a Apple Daily început să dispară. Fotografiile sunt de pe aplicația de știri, Twitter, pagină web și un mesaj pe Telegram care spune că contul va fi șters în curând”, se arată într-o altă postare de pe social media, însoțită de capturi de ecran.
Presa din Hong Kong atârnă de un fir de ață
Situația presei din Hong Kong, supusă la presiunile Chinei și autorităților locale, nu era roz nici înainte de închiderea Apple Daily, însă evenimentele recente arată că jurnaliștii nu au resurse nelimitate în lupta cu regimurile opresive, iar fără acestea nu pot să publice în continuare.
Însă sfârșitul Apple Daily lasă publicul pro-democrație din Hong Kong cu puține opțiuni în ceea ce privește consumul media. Legea securității naționale împinsă de China a reușit să stăvilească aproape toate publicațiile cunoscute.
„Într-o singură imagine: de ce zdrobirea Apple Daily în acest mod este o lovitură devastatoare.
Primele pagini din Hong Kong la 1 iulie 2020, după implementarea Legii securității naționale”, a scris jurnalista Yuen Chan pe Twitter.
Articole asemănătoare
Lumină în cazul atacului cibernetic împotriva unui lanț hotelier cunoscut. Ce stat a coordonat acțiunea
Cum ar putea să schimbe comerțul electronic încorporat industria media
Directorul Pfizer, despre cei care răspândesc dezinformare despre vaccinuri: „Sunt criminali”
Postul Tele7ABC s-ar putea reîntoarce pe micile ecrane din toamnă
Telenovela Vulpița. Antena 1 a plătit un preț mic pentru un câștig mare