Christopher Wylie, informatorul Cambridge Analytica, dezvăluiri șocante despre moartea fiului lui Ioan Avram Mureșan

„Nu mor eu cu atâtea boli şi moare un tânăr de 31 de ani. Avea toate analizele bune. Singurele probleme de sănătate pe care le avea erau nişte toxiinfecţii, din cauza apei sau a mâncării din diferitele locuri pe unde mergea.”

Este declarația făcută în urmă cu 6 ani de către Ioan Avram Mureșan, tatăl celui al cărui nume a reapărut în presa internațională în aceste zile ca urmare a declarațiilor informatorului Christopher Wylie, cel care a creat deja valuri în scandalul Cambridge Analytica prin depozițiile făcute. Același om, de altfel, care a recunoscut că acesta este chiar modul în care a ajuns el însuși să lucreze la Cambridge Analytica și anume ocupând locul vacant lăsat de Dan Mureșan, fiul lui Ioan Avram Mureșan, în urma a ceea ar fi putut fi o otrăvire în camera sa de hotel din Nairobi, Kenya. Adică locul în care fusese trimis de Cambridge Analytica pentru a pregăti campania electorală a lui Uhuru Kenyatta, cauza oficială a decesului acestuia fiind, la vremea respectivă, infarctul miocardic suferit ca urmare a epuizării în muncă.

Christopher Wylie a susținut de asemenea că nu deține dovezi în susținerea afirmațiilor făcute, fiind vorba despre declarații contextuale. Interesant însă este faptul că depoziția sa a fost făcută în fața unei comisii speciale a parlamentului britanic, în contextul mai larg în care a dezvăluit și faptul că rezultatul votului Brexit ar fi putut surveni tot ca urmare a unei ingerințe similiare cu cea realizată de Cambridge Analytica în cazul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii din anul 2016.

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost deferit justiţiei de PNA (actualul DNA) la data de 18 decembrie 2003, fiind acuzat că, în calitate de ministru al agriculturii în guvernarea CDR, el ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone de ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos – judeţul Constanţa.

El a fost condamnat definitiv, în mai 2012, de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de deturnare de fonduri, la data morții fiului său fiind încarcerat la penitenciarul Gherla.

Redacția Mediastandard l-a contactat pe fostul ministru pentru a afla poziția acestuia în legătură cu depoziția lui Christopher Wylie, dar acesta nu a răspuns apelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *