O nouă controversă în jurul grupului NSO. WhatsApp dă în judecată compania israeliană pentru spionaj

Aplicația WhatsApp a intenat proces împotriva grupului israelian NSO întrucât acesta ar fi în spatele atacurilor cibernetice care au infectat dispozitive cu programe software rău intenționate.

Aplicația acuză compania israeliană că ar fi trimis programe malware către mai bine de 1,400 de telefoane mobile în scopul spionajului. Printre utilizatorii afectați se găsesc și jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, disidenți politici, dar și diplomați, conform bbc.com.

Într-un document din instanță, WhatsApp susține că grupul NSO ,,și-a dezvoltat programul malware pentru a accesa mesaje și alte comunicații după ce au fost decriptați pe dispozitivele țintă”. Aceștia adaugă faptul că organizația israeliană a creat mai multe conturi pe WhatsApp și au transmis codul în serverele aplicației în lunile aprilie și mai.

Într-o declarație de presă, rețeaua de socializare explică: „Suntem de părere că acest atac a avut drept țintă cel puțin 100 de civili reprezentând un negreșit tipar abuziv”.

Numerele utilizatorilor afectați erau din mai multe țări, printre care Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Mexic, potrivit procesului. Firma, achiziționată de Facebook în 2014,  caută să interzică accesul la aplicație grupului NSO, adăugând că este prima dată când un furnizor de mesagerie criptată trebuie să ia măsuri legale de această natură.

Compania se intitulează ca fiind una dintre cele mai sigure aplicații de comunicare pentru că mesajele sunt criptate complet, însemnând că sunt în formă lizibilă doar pe dispozitivul destinatarului sau al expeditorului.

Cu toate acestea, grupul de supraveghere israelian neagă acuzațiile aduse la adresa lor, menționând într-o declarație trimisă către BBC: ” Contestăm speculațiile de astăzi și vom lupta împotriva lor”. Aceasta continuă: „Scopul NSO este să furnizeze tehnologie către serviciile secrete guvernamentale licențiate și către agențiile de aplicare a legii pentru a le ajuta să lupte împotriva terorismului și crimelor”. 

Nu este prima dată când grupul NSO are probleme de acest tip deoarece în trecut li s-au mai adus acuzații legate de spionaj. Programul software de hacking al telefoanelor a fost deja implicat în mai multe abuzuri ale activiștilor pentru drepturile omului în America Latină și Orientul Mijlociu.  În 2016 s-a folosit de vulnerabilitățile Apple, instalând programe de malware rău intenționate pentru a spiona cetățenii, spune forbes.com.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *