China a creat un ”coșmar” pentru jurnaliști. RSF compară situația actuală a presei cu opresiunile lui Mao

Organizația internațională pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor Reporters without Borders a lansat miercuri un raport detaliat despre situația presei din China și Hong Kong, în care compară opresiunea dusă de regimul chinez cu practicile lui Mao.

Documentul, care însumează 82 de pagini, detaliază tratamentul la care jurnaliștii sunt supuși și modul în care controlul asupra informațiilor a fost înăsprit. În plus, RSF notează că „accesul liber la informații a devenit o crimă și furnizarea de informații o infracțiune și mai mare”, cei care „refuză să se conformeze narațiunii oficiale sunt acuzați de prejudicierea unității naționale”.

Folosindu-se de diferite metode, regimul lui Xi Jinping dorește să reducă jurnalismul la o metodă de a promova ideile și adevărurile Beijingului. Printre obstacolele din calea jurnalismului chinez pe care raportul le enumeră se remarcă:

  • cenzura și supraveghere online – inclusiv colectarea abuzivă de date prin intermediul unei aplicații, Study Xi, Strengthen the Country, pe care toți jurnaliștii sunt obligați să o folosească -;
  • propagandiști amatori plătiți, cunoscuți sub numele de ”armata de 50 de cenți”;
  • detenția abuzivă, fără proces;
  • folosirea legii securității naționale în Hong Kong;
  • instrucțiuni zilnice de la Partidul Comunist către redacții și alte platforme;
  • acuzarea jurnaliștilor de fapte vagi, precum ”căutarea unui motiv de ceartă” sau spionaj.

Studiul remarcă că China a făcut un mare pas în spate în privința libertății media, după venirea la putere a lui Xi, în 2013. Noua linie a Partidului Comunist din China „a pus capăt brutal acestei deschideri parțiale [a libertății presei – n.r.] și a restaurat o cultură media demnă de epoca maoistă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *