Ce scrie presa internațională despre drona rusă căzută pe teritoriul României

Nu e drona, uite drona – după trei zile în care autoritățile române au negat informațiile ucrainene conform cărora o dronă rusă a căzut pe malul românesc al Dunării, resturi din acest aparat au fost descoperite de MApN. Iar cum subiectul este unul de interes internațional, fiind implicată o țară NATO, subiectul a ajuns repede și în paginile publicațiilor internaționale.

MediaStandard.ro vă face o trecere în revistă a celor mai importante știri pe această temă:

AP vorbește despre faptul că România a confirmat că pe teritoriul său au fost găsite părți ale dronei rusești. Publicația citează un interviu al ministrului MApN, Angel Tilvar, pentru Antena 3 CNN.

De asemenea, articolul notează că „nu este clar dacă România a determinat când sau de unde a fost lansată drona. Au avut loc o serie de atacuri recente ale Rusiei asupra porturilor dunărene din Ucraina, care sunt aproape de România, membră NATO din 2004”.

Faimoasa publicație britanică de știri notează că „NATO a declarat că este «puternic solidară» cu România, care a raportat că părți dintr-o probabilă dronă rusă au căzut pe teritoriul său în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei vecine”, după ce „președintele român deplânge potențiala «încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, un aliat al NATO»”.

Articolul adaugă, de asemenea, că România a respins în mod repetat afirmațiile Ucrainei înainte de a lansa miercuri un comunicat de presă în care spune că părți ale dronei au fost găsite de anchetatori.

Politico vorbește despre discursul lui Klaus Iohannis după ce MApN a dezvăluit că, într-adevăr, părți din dronă au fost găsite pe partea noastră de Dunăre.

Publicația descrie reacția ca fiind furioasă, Iohannis afirmând că aterizarea resturilor dronei rusești în România ar fi „o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”.

Jurnaliștii de la Politico mai adaugă că, anterior, Iohannis a negat viguros afirmațiile Ucrainei pe această temă.

Același fapt este semnalat și de BBC încă de la începutul articolului său despre drona doborâtă: „Ministrul român al Apărării a declarat că pe teritoriul României au fost găsite rămășițe ale unei drone folosite într-un atac rusesc asupra unui port ucrainean. Comentariile sale vin după două zile în care el și alți oficiali de rang înalt au negat «categoric» orice incident transfrontalier”.

Euronews subliniază că oficialii noștri au recunoscut că au găsit posibile resturi de drone pe teritoriul său, la două zile după ce Ucraina a declarat că o dronă rusă a detonat pe teritoriul statului membru NATO.

„Oficialii români au negat anterior informațiile privind căderea unor drone în interiorul țării și au spus că atacurile rusești în Ucraina vecină nu au provocat o amenințare directă”, explică jurnaliștii Euronews.

Reuters, pe de altă parte, se concentrează pe reacția NATO cu privire la acest incident. Alianța spune că nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac deliberat al Rusiei asupra României.

„Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața parlamentarilor europeni.

Mai mult, Stoltenberg „a subliniat riscurile pe care le reprezintă atacurile aeriene rusești în apropiere atât de mare de teritoriul alianței”, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *