Elon Musk spune că Twitter va respecta legile UE pentru a combate dezinformarea – dar a mai făcut promisiuni și înainte

Odată cu intrarea în vigoare în curând a Legii serviciilor digitale, Elon Musk a fost întrebat de un reporter francez dacă platforma sa de socializare, Twitter, va respecta legislația europeană.

Miliardarul a răspuns afirmativ, adăugând pentru postul France 2 că „Twitter va respecta legea. Dacă vor fi adoptate legi, Twitter se va supune legii”, conform Euronews.

Există însă un „dar”: Musk a adăugat că rețeaua sa de socializare nu va merge „dincolo de voința poporului exprimată prin lege”.

Promisiuni noi, obiceiuri vechi

Răspunsul nu le dă prea multe speranțe utilizatorilor europeni de social media sau oficialilor, care au avertizat frecvent că Twitter face loc dezinformării pe platforma sa după ce Musk a preluat-o.

În plus, Musk a mai promis lucruri și înainte, doar pentru a le retrage. La sfârșitul lunii trecute, el a retras Twitter din codul antidezinformare al UE – o serie de angajamente voluntare de combatere a dezinformării adoptate în 2018. Peste 44 de platforme online au aderat la acesta, inclusiv Meta și Google.

Acest lucru nu a fost luat cu ușurință de oficialii Uniunii Europene. Věra Jourová, vicepreședintele pentru valori și transparență, a declarat că „Twitter a ales calea cea mai grea. Au ales confruntarea„.

Deși acest cod este voluntar, mișcarea Musk a atras mai multă atenție asupra practicilor Twitter. Și, deși orice publicitate este o publicitate bună, UE este hotărâtă să monitorizeze mai îndeaproape evoluția Twitter și modul în care gestionează dezinformarea – o mare amenințare pentru securitatea blocului.

„Acest lucru a fost observat foarte mult în cadrul Comisiei și știu că codul este voluntar, dar nu faceți nicio greșeală, prin părăsirea codului, Twitter a atras multă atenție, iar acțiunile sale și respectarea legislației UE vor fi examinate cu atenție și în mod urgent”, a adăugat Věra Jourová.

La 26 mai, comisarul pentru piața internă, Theirry Breton, a declarat: „Poți fugi, dar nu te poți ascunde”, adăugând că lupta împotriva dezinformării va deveni o „obligație legală” în luna august, datorită legii privind serviciile digitale.

Mai mult discurs instigator la ură de când Musk a preluat conducerea

Și în timp ce Elon Musk poate pretinde și chiar susține că platforma sa este sigură, cu „mai puțin discurs instigator la ură”, realitatea este mult mai întunecată.

Un raport realizat de The Institute for Strategic Dialogue a constatat că numărul mediu săptămânal de tweet-uri antisemite a crescut cu 106% atunci când se compară perioada de dinainte și de după achiziția lui Musk. Chiar înainte de a se retrage din codul voluntar, Twitter a prezentat UE, la începutul anului, un raport privind modul în care luptă împotriva dezinformării care era „lipsit de date, fără informații privind angajamentele de a împuternici comunitatea de verificare a faptelor”.

În concluzie, în timp ce Elon Musk poate fi victima propriei sale prejudecăți când vine vorba de dezinformare, adevărul este că Twitter se transformă încet într-o platformă în care dezinformarea este acceptabilă în numeroasele sale forme, punând în pericol nu doar utilizatorii săi, ci și echilibrul Uniunii Europene.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *