„Recompensa” unui jurnalist din Myanmar care a relatat despre un ciclon devastator: 20 de ani de muncă silnică

Într-o evoluție extrem de îngrijorătoare pentru libertatea presei, un tribunal din Myanmar l-a condamnat pe fotojurnalistul Sai Zaw Thaike la o pedeapsă uriașă de 20 de ani de închisoare cu muncă silnică. Presupusa sa crimă? A realizat un reportaj despre consecințele unui ciclon devastator care a lovit țara.

Sai Zaw Thaike, fotograf al serviciului independent de știri online Myanmar Now, a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, fiind una dintre cele mai severe sentințe impuse vreodată unui jurnalist din Myanmar. Detenția și condamnarea sa au avut loc în contextul răsturnării de către armată a guvernului ales al lui Aung San Suu Kyi în februarie 2021, conform The Guardian.

Tribunalul militar care l-a judecat pe Sai Zaw Thaike l-a pus sub acuzare pentru diverse acuzații, inclusiv trădare, instigare, defăimare online și încălcarea unei legi privind gestionarea dezastrelor naturale.

Fotojurnalistul este încarcerat în închisoarea Insein din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, unde se afla de la arestarea sa. I s-au refuzat atât vizitele familiei, cât și reprezentarea juridică

Statutul tulburător al Myanmarului

Arestarea lui Sai Zaw Thaike a avut loc în urma ciclonului Mocha, una dintre cele mai distructive furtuni din Myanmar din ultimul deceniu. Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în statul Rakhine, ciclonul afectând în special minoritatea vulnerabilă Rohingya care trăiește în tabere de strămutare internă și provocând distrugeri pe scară largă.

Condamnarea fotojurnalistului nu este un incident izolat, ci mai degrabă cel mai recent dintr-o serie de atacuri împotriva libertății presei și a jurnaliștilor de către guvernul instalat de armata din Myanmar. Peste o duzină de instituții media, inclusiv Myanmar Now, și-au retras licențele, iar numeroși jurnaliști au fost arestați, reținuți sau chiar uciși. Organizația Reporteri fără Frontiere a clasat țara pe locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul de jurnaliști încarcerați, după China. Națiunea s-a prăbușit pe locul 176 din 180 de țări în clasamentul mondial al libertății presei 2023 al grupului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *