Bunurile furate de soldații ruși din Ucraina, localizate cu ajutorul tehnologiei
Impactul pe care tehnologia l-a avut asupra acestui război a fost clar încă de la început, de când atacurile cibernetice au însoțit luptele fizice. De data asta însă, tehnologia ajută Ucraina în alt mod. Oamenii își pot urmări bunurile furate prin intermediul aplicațiilor de localizare instalate sau pre-instalate pe dispozitivele lor.
Ucrainenii care dețin device-uri de la Apple, în special, au reușit să-și localizeze bunurile cu ajutorul tehnologiei de localizare. Rețeaua „FindMy” a Apple este modalitatea prin care utilizatorii își localizează dispozitivele. Un tweet al unui politician de opoziție din Belarus arată o pereche de căști AirPods furate de trupele rusești care s-au retras în Belarus.
”Ucrainenii își localizează dispozitivele pe teritoriul regiunii Homiel, Belarus”, scrie politicianul.
Ukrainians are locating their devices on the territory of the Homiel region, Belarus, where part of the Russian army retreated. pic.twitter.com/JsdhltRZ5E
— Franak Viačorka (@franakviacorka) April 5, 2022
Cum funcționează FindMy
Funcția ”FindMy” utilizează sute de milioane de dispozitive Apple pentru a crea o rețea ascunsă (shadow network), care permite unui dispozitiv pierdut sau furat să se conecteze la alte dispozitive prin Bluetooth și apoi să raporteze proprietarului locația sa. Conform Wired, cele mai noi dispozitive transmit semnale Bluetooth chiar și atunci când acestea sunt offline, dacă anumite permisiuni sunt setate.
Este interesant faptul că rețeaua ”FindMy” nu se află sub sancțiunile Rusiei impuse giganților tehnologici și demonstrează că implicațiile și ramificațiile pe care tehnologia o are in viața noastră se extind în moduri pe care nici nu ni le putem imagina.
”FindMy” nu este singura metodă de localizare
Bazele de date și livestream-ul camerelor de supraveghere ale serviciilor de curierat din Belarus s-au dovedit la fel de eficiente ca ”FindMy”.
Jurnaliștii de la Mediazona au analizat o serie de imagini de la camerele video dintr-un sediu al unui serviciu de curierat din Belarus și au putut să localizeze și să urmărească pachetele pe care soldații ruși le trimiteau acasă. O bună parte dintre lucrurile trimise din Belarus erau dispozitive, electrocasnice sau componente hardware furate din Ucraina. După ce au analizat datele destinatarilor, jurnaliștii independenți din Belarus și Rusia au publicat o hartă care urmărește traseul pachetelor.
the map of russian marauders. belarusian and russian independent journalists @mediazona_by create a map tracing parcels with russian loot from ukraine. this is classified as a war crime by international law, too.https://t.co/lvxtBPoy6T pic.twitter.com/NmDIWmIQtO
— maksym.eristavi 🇺🇦🏳️🌈 (@MaximEristavi) April 6, 2022
Mediazona susține că a identificat 16 soldați care au trimis pachete în Rusia. Baza de date a serviciului de curierat, însă, numește peste 65 de expeditori. Cel mai modest dintre colete a avut trei kilograme, în timp ce cel mai mare colet a cântărit 450 de kilograme. De la trotinete electrice și până la aparate de aer condiționat, soldații ruși au trimis spre Rusia tot ce au găsit în stare funcțională.
Dacă acest război a demonstrat ceva, a demonstrat că tehnologia -care este aproape omniprezentă în viața cotidiană- are efecte care ajung dincolo de ce ne-am putea imagina și scot la iveală noi vulnerabilități. Oportunități, în cazul de față.
Articole asemănătoare
WhatsApp, amendată cu peste cinci milioane de euro de Uniunea Europeană
România, pe locul 2 din UE la reclamele politice de pe Google. USR și PSD au cheltuit cel mai mult
CNA a somat Acces Direct pentru ”serialul Vulpița”. Care a fost reacția realizatoarei Mirela Vaida
Dispariția lui Khashoggi, repercursiuni și în mediul privat. Mai mulți directori de companii iau atitudine
Starea de urgență se instituie de astăzi. Iohannis: ”Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, e singura cale”