BBC sfătuiește personalul să șteargă TikTok de pe telefoanele de serviciu
Din cauza temerilor legate de confidențialitate și securitate cibernetică, angajații BBC au fost sfătuiți de conducerea companiei să șteargă TikTok de pe smartphone-urile de serviciu.
Într-un e-mail adresat duminică personalului, BBC a precizat: „Decizia se bazează pe preocupările exprimate de autoritățile guvernamentale din întreaga lume cu privire la confidențialitatea și securitatea datelor”, conform BBC.
De asemenea, în mesaj se precizează că platforma poate fi păstrată pe telefon dacă este folosită din „motive profesionale”, dar în rest trebuie ștearsă. Mai mult, personalul care are aplicația pe telefoanele personale a fost rugat să contacteze echipa de securitate informatică pentru discuții suplimentare.
TikTok stârnește îngrijorare
Acest sfat, care deocamdată pare să nu fie obligatoriu, vine la scurt timp după ce radiodifuzorul public din Danemarca a emis o îndrumare similară – prima de acest fel din lume.
Mai mult, într-un răspuns pentru BBC News, corporația a precizat că nu este un avertisment public împotriva TikTok, ci mai degrabă o metodă de precauție pentru personalul care are acces la date sensibile.
O decizie similară a fost luată de instituțiile din sectorul public britanic. Alte țări care au impus interdicții sunt SUA, Canada, Noua Zeelandă și Belgia, alături de angajații Comisiei Europene.
Care este cea mai bună cale?
Este clar că TikTok nu prea face mare lucru pentru a liniști țările occidentale. Temerile că datele culese de platformă de pe telefoane ar putea fi împărtășite cu guvernul chinez de către ByteDance, compania mamă a TikTok, sunt de înțeles.
De fapt, în 2022, s-a dezvăluit că locațiile câtorva jurnaliști occidentali au fost urmărite de angajații ByteDance. Deși compania chineză spune că persoanele responsabile au fost concediate, există semne clare că TikTok este influențat de regimul de la Beijing. De exemplu, un videoclip realizat de un utilizator american, în care acesta critica politicile Chinei împotriva minorității uigure, a fost retras de aplicație – ”din greșeală”.
Platforma de socializare este de ceva vreme un cartof fierbinte al diplomației, China acuzând SUA de propagandă împotriva TikTok, în timp ce ultimii doi președinți americani au făcut presiuni pentru ca aplicația să fie vândută unei companii americane.
Dezavantaje și avantaje
Însă decizia BBC ar trebui să deschidă o nouă discuție: despre dependența presei de platformele de socializare. De câțiva ani, este cât se poate de clar că instituțiile media sunt mai prezente pe aceste aplicații pentru a atrage un public mai nou, mai tânăr. TikTok și BBC nu fac excepție, British Broadcasting Company având o prezență puternică pe această aplicație.
Dominic Ponsford, redactor-șef al publicației de specialitate din industria jurnalismului Press Gazette, a declarat că ar trebui să fie interesant de urmărit modul în care această decizie luată de BBC va influența restul industriei, mai ales într-o presă care a fost, până în acest moment, foarte dornică să folosească TikTok.
„Până acum, organizațiile de știri au fost foarte dornice să folosească TikTok, deoarece a fost una dintre platformele de social media cu cea mai rapidă creștere pentru editorii de știri în ultimul an și a fost o sursă bună de audiență și trafic. Așadar, majoritatea discuțiilor din presa de știri au fost legate de încurajarea TikTok, mai degrabă decât de interzicerea acestuia”, a spus el.
Dar întrebarea este în continuare prezentă: cum poate o companie media să se asigure că TikTok nu îi calcă în picioare intimitatea, drepturile și că îi pune în pericol atât pe jurnaliști, cât și sursele lor, dar menținând și o prezență online constantă? Interzicerea unei platforme care a crescut atât de mult în atât de puțin timp pare să nu fie răspunsul – am văzut deja reacțiile publice atunci când Trump a spus că vrea să facă acest lucru. De asemenea, abandonarea acesteia nu este o opțiune viabilă, având în vedere dependența presei de social media. Așadar, se pare că problema va rămâne un elefant în cameră pentru o perioadă de timp, cel puțin până când va apărea o altă aplicație.
Articole asemănătoare
Cinci inovații: player MP3 la apă, volocopterul, plata cu Pokemon, aplicația contra știrilor false, Google Journalist Studio
O redacție întreagă, concediată după ce a difuzat o știre în care regimul Plahotniuc-Dodon era criticat
Dăncilă, pusă la zid de presa internațională
Diana Șoșoacă ”semnează” articole anti-vaccin publicate pe un site obscur
Milenialii ce petrec mult timp pe internet sunt mai darnici de Crăciun