Președintele Colegiului Medicilor susține ideea ca medicii care promovează teorii nedovedite științific să fie suspendați
Promovarea în spațiul public a unor teorii nedovedite științific, precum teorii ale conspirației, ar putea să le aducă medicilor suspendarea din exercitarea meseriei.
Afirmația îi aparține președintelui Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, care susține că susține sancționarea medicilor care induc în eroare populația prin promovarea unor teorii neprobate. Acesta susține că, în timp ce libera exprimare este importantă, dreptul la o informare corectă a fost pus pe locul secundar în timpul pandemiei de COVID-19, conform Hotnews.
Medicul a mai afirmat că această măsură nu a fost adoptată până acum din cauza prerogativelor limitate ale organizației. Pentru implementarea unei astfel de măsuri, este necesară modificarea legii 95/2007 privind reforma în domeniul sănătății.
În ceea ce privește teoriile care au circulat în spațiul public, președintele Colegiului Medicilor a amintit câteva: „«Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul «Pandemia nu există», «Este o banală răceală», «Prin vaccin ne cipează», «Vaccinul ne omoară»”.
Rezultatul, mai afirmă doctorul Daniel Coriu, este că „astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2. Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică”.
Articole asemănătoare
Un nou fake news circulă pe Facebook: substanțele de dezinfectare a străzilor omoară porumbeii
Divorțul Facebook-Australia, o amenințare pentru lupta împotriva dezinformării
Twitter a participat la un exercițiu al UE împotriva dezinformării ruse
O aplicație a vândut peste 3 miliarde de poze de pe rețelele sociale unor agenții guvernamentale
Declic.ro, scurt chestionar despre referendum: între redefinirea familiei și statistici îngrijorătoare