Banca Centrală din India vrea să interzică criptomonedele
Banca Centrală indiană vrea să interzică criptomonedele pe motiv că volatilitatea acestor bunuri afectează stabilitatea fiscală a țării. India este e doua cea mai mare piață de internet din lume, cu peste 600 de milioane de utilizatori.
Ministrul de Finanțe din India a prezentat opinia Băncii Centrale în fața Parlamentului după ce o discuție cu privire la acest lucru a apărut în rândul parlamentarilor.
La începutul lunii februarie, Banca Centrală propusese o taxă de 30% pentru veniturie generate de criptomonede și NFT-uri, lucru ce a fost interpretat ca o măsură prin care guvernul indian se pregătește să recunoască oficial aceste bunuri. Tot atunci, însă, un înalt oficial al Băncii făcea declarații care mergea fix în direcția opusă.
„Am văzut, de asemenea, că criptomonedele nu pot fi definite ca fiind o monedă, un activ sau o marfă; nu au fluxuri de numerar inerente, nu au o valoare intrinsecă; sunt asemănătoare schemelor Ponzi și pot fi chiar mai rele”, a spus viceguvernatorul Băncii Centrale, citat de TechCrunch.
Mai multe decât atât, sursele consultate de jurnaliștii americani spun că în ultimele luni Banca Centrală a început să forțeze băncile să se abțină de a interacționa cu platformele dedicate bunurilor digitale, motiv pentru care Coinbase (una dintre cele mai importante platforme de acest fel) și-a oprit activitatea în India.
Totuși, ministrul de Finanțe nu a menționat vreo intenție din partea guvernului indian și a spus, printre altele, că e nevoie de o abordare globală cu privire la statutul crimptomonedelor, astfel încât reglementarea să fie eficientă.
„Criptomonedele sunt prin definiție fără frontiere și necesită o colaborare internațională pentru a preveni reglementările arbitrare. Prin urmare, orice legislație de control sau de interzicere poate fi eficientă numai după o colaborare internațională semnificativă în ceea ce privește evaluarea riscurilor și beneficiilor și evoluția unei taxonomii și a unor standarde comune”, a declarat ministrul în discursul adresat parlamentarilor.
Discuția nu pare să încline în favoarea criptomonedelor; o nouă problemă ce se adaugă lanțului început cu iarna crypto, care e în plină desfășurare. Reglementarea guvernelor internaționale și crisparea pieței reprezintă cele mai presante dificultăți pe care sectorul crypto le traversează în acest moment.
Articole asemănătoare
Cum ar putea afecta inteligența artificială viitoarele alegeri
Criptarea WhatsApp, pusă în pericol de legislația DMA. De ce nu e atât de rău pe cât pare
Cozmin Gușă se întoarce în PSD și renunță la calitatea de coordonator editorial al Realitatea Plus
Firea îl acuză pe Liviu Dragnea de manipulare și dezinformare
Decizie scandaloasă: Zeci de persoane condamnate la moarte în Egipt