Un tribunal din SUA respinge procesul intentat prințului saudit în cazul Khashoggi

Prințul saudit Mohammed bin Salman a scăpat de un proces intentat în statul american Washington în cazul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, după ce tribunalul a respins cererea.

Judecătorul districtual american John Bates a declarat că nu ar fi vrut să respingă cazul, dar a recunoscut că a trebuit să ia în considerare decizia administrației Biden de a-i acorda imunitate prințului saudit, conform Reuters.

În decizia de 25 de pagini a tribunalului din Washington se arată că, „în ciuda neliniștii Curții, atât cu privire la circumstanțele numirii lui bin Salman, cât și cu privire la acuzațiile credibile de implicare a acestuia în uciderea lui Khashoggi, Statele Unite au informat Curtea că acesta este imun”. 

Mohammed bin Salman a fost numit abia în septembrie în funcția de prim-ministru, printr-un decret regal. Ulterior, în noiembrie, procurorii Departamentului de Justiție al SUA au declarat că bin Salman „în calitate de șef al unui guvern străin, se bucură de imunitate de șef de stat față de jurisdicția SUA”.

Această decizie a fost aspru criticată, întrucât serviciile secrete americane aveau informații potrivit cărora bin Salman ar fi fost implicat direct în uciderea jurnalistului saudit, ordonând asasinarea acestuia. Prințul a negat că a dat ordin ca Jamal Khashoggi să fie ucis, dar a recunoscut ulterior că aceasta a avut loc „sub supravegherea mea”.

Jurnalistul saudit a fost omorât pe 2 octombrie 2018, la scurt timp după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Autoritățile au fost alertate de logodnica acestuia, Hatice Cengiz, care-l aștepta în fața consulatului. Investigațiile au dezvăluit ulterior că Jamal Khashoggi a fost ucis și dezmembrat în interior de o echipă de agenți saudiți.