Artista rusă care a schimbat etichetele de prețuri dintr-un magazin cu slogane anti-război riscă 10 ani de închisoare

O artistă rusă, care a înlocuit etichetele de prețuri dintr-un magazin alimentar cu slogane anti-război, riscă acum zece ani de închisoare. Alexandra Skochilenko este acuzată de răspândirea de „știri false” despre agresiunea rusă în Ucraina.

Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a anunțat că artista a fost reținută pe 11 aprilie de autoritățile ruse și este ținută de atunci în arest, în baza unui ordin judecătoresc, până la procesul său, programat în iunie, conform Business Insiders.

Alexandra Skochilenko este acuzată că „a pus fragmente de hârtie în locul etichetelor de preț, conținând informații false cu bună știință despre utilizarea forțelor armate ruse” într-un supermarket din Perekryostok, pe 31 martie. Prin gestul său, artista a dorit să atragă atenția rușilor despre atentatul de la școala de artă din Mariupol.

Pe una dintre etichete, alături de prețul fals de 400, apare mesajul „Armata rusă a bombardat o școală din Mariupol. Aproximativ 400 de persoane au murit în urma atacului”. O altă etichetă, cu 1998 în loc de prețul produsului, se referă la nivelurile inflației care au atins maximul din anul 1998 ca urmare a ”operațiunii” rusești din Ucraina.

Dacă este găsită vinovată pentru răspândirea de informații false despre instituțiile militare ale Rusiei, ea ar putea petrece zece ani în închisoare și ar fi obligată să plătească o amendă de 3 milioane de ruble rusești – echivalentul a 36.000 de dolari.

Potrivit avocatului ei, Skochilenko a fost reclamată la poliție de către un client al supermarketului. Nu este singura artistă care a fost arestată pentru această formă de protest.

Situația Alexandrei Skochilenko stârnește îngrijorări în rândul activiștilor pentru drepturile omului, întrucât aceasta suferă de boala celiacă, o reacție imunitară la consumul de grâu, secară și orz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *