Afganistanul a pierdut aproape 60% din jurnaliști după ce talibanii au recâștigat controlul țării
În numai un an, de când forțele americane și aliații lor s-au retras din Afganistan și au lăsat loc talibanilor, 60% dintre jurnaliștii țăru au încetat să-și mai practice meseria. Cei mai mulți dintre aceștia sunt femei, ale căror acțiuni sunt restricționate sub guvernarea talibană din motive dogmatice.
Noul studiu, publicat de grupul de monitorizare a presei Reporteri fără frontiere, arată că impactul noilor politici a afectat profund presa afgană. Pe lângă jurnaliștii care și-au oprit activitatea, 219 din cele 547 de instituții media pe care le avea înainte de 15 august 2021 s-au închis, conform Voice of America.
În schimb, doar patru noi instituții media au fost create de atunci.
Femeile, în mijlocul „carnagiul jurnalismului afgan”
După cum știm deja, guvernul taliban nu se poartă frumos cu femeile – iar femeile jurnaliste nu fac excepție. RSF notează că acestea au avut cel mai mult de suferit în „carnagiul jurnalismului afgan”, peste 76% dintre ele pierzându-și locurile de muncă și dispărând complet din peisajul mediatic în 11 din cele 34 de provincii ale țării.
Raportul remarcă că „acuzațiile de «imoralitate sau comportament contrar valorilor societății» sunt folosite pe scară largă ca pretexte pentru a hărțui femeile jurnaliste și a le trimite acasă”.
Nici jurnalistele care continuă să activeze nu scapă de presiunile impuse de talibani, prezentatoarelor de televiziune fiindu-le impus să își acopere fața atunci când se află în fața camerelor.
Din cele 2.756 de femei jurnaliste și lucrători media angajați în Afganistan înainte de preluarea puterii de către talibani, doar 656 mai lucrează în prezent – 84,6 dintre acestea fiind stabilite în regiunea Kabul.
„Răspândirea de știri false și zvonuri” sunt interzise de islam
Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a emis luna trecută un decret prin care interzicea „defăimarea și criticarea oficialilor guvernamentali fără dovezi”, precum și „răspândirea de știri false și zvonuri”, întrucât acestea nu sunt permise de religia islamică.
De la limitarea expunerii femeilor până la criticarea oficialilor guvernamentali, toate acțiunile talibanilor împotriva presei par a fi motivate prin islam. Însă cenzura instituită de noua guvernare nu a fost singurul impas pentru mass-media afgană.
Încetarea finanțării internaționale sau naționale și scăderea veniturilor din publicitate ca urmare a crizei economice au determinat multe instituții media să înceteze activitatea.
Talibanii neagă acuzațiile
Într-o discuție cu Voice of America, purtătorul de cuvânt al ministerului taliban de externe, a respins acuzațiile conform cărora jurnaliștii ar fi fost vizați în mod direct de măsuri restrictive.
„În conformitate cu practicile internaționale, toți reporterii și rețelele care își desfășoară activitatea în interiorul unei țări trebuie să respecte și să urmeze legile mass-media din țara respectivă. Noul guvern al Afganistanului nu a cerut nimic în plus și nici nu a folosit o mână grea în relațiile cu mass-media”, a declarat Abdul Qahar Balkhi.
Articole asemănătoare
Jurnalista din Wuhan, arestată pentru relatările despre începutul pandemiei, este în stare gravă
Plecările și demiterile de la Twitter, de când Musk a preluat compania
Oamenii care nu sunt conștiincioși sunt mai predispuși să distribuie informații false
Un partid din România cere pe Facebook interzicerea Facebook. Motivul: „prejudicierea alegerilor europarlamentare”
Meta își reorganizează departamentul de PR pentru a face față expunerii negative din presă